Economic

Prețurile medii de consum au crescut: Ce spun oamenii

Viața este tot mai scumpă în Republica Moldova. Prețurile medii de consum au crescut în iunie cu 3,8 la sută față de luna similară din 2023. Produsele alimentare s-au scumpit cu 3,8%, mărfurile cu 6,8 la sută, iar la servicii s-a înregistrat o ușoară scădere cu puțin peste 1 procent.

Floarea Moiseenco din satul Bardar, raionul Ialoveni, povestește că a lucrat peste 35 de ani contabilă și în condiții grele, pentru ca astăzi să ajungă să primească o pensie de cinci mii de lei. Chiar și așa, femeia spune că este nevoită să facă economii pentru a-și putea plăti serviciile, în special iarna.

„După părerea mea, e dezastru. Populația care a rămas în țară, pe la sate, e săracă. Eu trăiesc singură și mie acești bani îmi ajung. Nu-mi ajung pentru gaz iarna, dar fac economii vara și cumva mă descurc”, a spus femeia.

În aceeași situație sunt și alți moldoveni care spun că fac față cu greu prețurilor raportate la salariile și pensiile pe care le au:

„Prețurile cresc pentru că nu le oprește nimeni, iată au fost acum două săptămâni de post, oamenii vor să mănânce o bucățică de carne, dar ei au ridicat prețurile de Doamne ferește. Eu primesc 2 mii și ceva de lei, banii ăștia îmi ajung numai să nu mor de foame”;

„Prețurile, după salariile care sunt la ziua de azi, sunt cam exagerate. Gazul este costisitor, ne-am tras încălzire autonomă, dar mai că nu ne putem folosi de ea, te frige la buzunar”;

„Prețurile la noi în Moldova sunt mari față de leafa noastră. Salariul îmi ajunge de plătit comunalele și cam atât. Încă vara mai este cum mai este, dar iarna e scump, că mai folosim căldura și e scump. Autoritățile ori ar trebui să micșoreze prețurile ori să mărească leafa, altă ieșire nu-i”;

„Sunt mășcate prețurile la toate celea. Și la servicii, și la produse alimentare. Ajunge numai de pâine, ca să ne descurcăm, mai lucrăm și în altă parte”.

„E scump față de pensiile pe care le are lumea noastră, n-ai ce spune, dar în schimb avem acum de toate. Te-ai dus și îți alegi ce vrei, nu cum era înainte, nici salariu nu aveam și nici în magazine nu era, așa era pe timpuri”, au menționat oamenii.

Datele oficiale arată că în luna iunie, fructele s-au scumpit cu aproape 22,5 procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețul ouălor, față de anul trecut, a crescut cu aproape 23 la sută.

S-au atestat și ieftiniri. De exemplu, prețul uleiului vegetal s-a diminuat cu puțin peste 11 procente, iar zahărul - cu aproape 6 la sută.

La sfârșitul lunii iunie, s-au înregistrat scumpiri la mărfuri. Față de perioada similară a anului trecut, încălțămintea în 2024 a devenit mai scumpă cu 11,5 la sută.

S-au scumpit și medicamentele cu 5,4 procente.

Iar prețurile de consum la carburanți s-au majorat cu puțin peste 3 la sută. În același timp, s-au ieftinit gazele naturale. Aici vorbim despre o diminuare de aproape 37 la sută față de iunie anul trecut.

S-a ieftinit și energia electrică cu aproape 22 la sută. În schimb, tarifele la alimentarea cu apă potabilă și la transportul de pasageri au crescut.

Ritmul anual al inflației în luna iunie 2024 a constituit 3,76 la sută. Banca Națională a Moldovei a prognozat pentru acest an o inflație de 5 procente.

Citește mai mult