Cultură

Istoricul Robert Denndorf a lansat la Chișinău albumul „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”

Prin fapte și donații de bunuri culturale contribuie la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și la o mai bună cunoaștere a spațiului nostru în întreaga lume. Vorbim despre Robert Denndorf, originar din România, stabilit în anii 90 în Germania, care a lansat la Chișinău albumul „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)” - o istorie în ilustrații a românilor în procesul lor de formare și afirmare.

Noutatea albumului constă în imaginile de epocă din colecții particulare ce au imortalizat momente de glorie sau de cădere din istoria românilor, scene din viața cotidiană, portul popular. Acestea au fost văzute și transpuse în opere de artă de artiști din Apus în secolele 15-19.

„Acest album vorbește despre faptul că dăruiește nu doar obiectul propriu-zis de artă, dar imaginea acestora pentru că la album poate avea acces mai multă lume. Acesta este scopul principal, să vadă toată lumea prin ochii occidentalilor din secolele trecute cum arăta spațiul românesc”, spune coordonatoarea albumului, Silvia Corlăteanu-Granciuc.

„Este adunată o comoară de 1549 de imagini culese în original din ediții vechi din secolele 15-19 și ni le-a adus nouă acest tezaur, care este bogat în informații pentru întreg spațiul istoric românesc”, menționează academicianul Andrei Eșanu.

Robert Denndorf a editat albumul din bani proprii și dintr-o mare dorință.

„Încercăm să aducem Republica Moldova mai aproape de Europa. Această carte, precum și studiul precedent pe care l-am făcut despre șederea Regelui suedez Carol al 12-lea la Tighina și Varnița au făcut parte tot din aceste activatăți de apropiere sau de integrare a Republicii Moldova în UE”, spune istoricul german de origine română Robert Denndorf.

„Datorită unui sprijin german, al unor oameni cu inimă mare și cu multă dragoste pentru tot ce înseamnă nu doar Republica Moldova, spațiul românesc în general, reușim să fim cunoscuți în Europa”, constată vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Robert Denndorf a promis că va reveni la Muzeul National de Istorie a Moldovei cu o donație de stampe și gravuri din colecția sa. Despărțirea de operele de artă îi aduce emoții deosebite.

„Tristețe și bucurie, tristețe că n-o să le mai am, dar și bucurie că vor fi în mâini sigure, la Muzeul Național”, spune istoricul.

Citește mai mult