Franța marchează Ziua Națională
Anual, pe 14 iulie, Franța celebrează Ziua Națională. Prin această zi se celebrează două evenimente ce au marcat istoria modernă a acestui stat, și anume Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei. În centrul acestei sărbători se află celebra paradă militară. Însă, în acest an, Jocurile Olimpice și cele Paralimpice 2024 au dat peste cap festivitățile de Ziua Națională. Militarii au defilat pe Avenue Foch, și nu pe traseul tradițional de pe Champs Elysees. La paradă a fost prezent și președintele Emmanuel Macron, care a felicitat poporul francez cu ocazia Zilei Naționale.
Françaises, Français,
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 14, 2024
Bonne fête nationale à tous ! pic.twitter.com/b7izE75fLp
Peste 4 000 de soldați au defilat, iar 65 de avioane și de elicoptere au traversat cerul Parisului, special pentru Ziua Națională. De asemenea, în acest an, capitala Franței a primit flacăra olimpică, motiv pentru care mai multe străzi au fost blocate, iar stațiile de metrou închise.
Flacăra olimpică a putut fi văzută în cadrul paradei militare, la Avenue Foch, iar de aici, torța olimpică a fost purtată prin fața Palatului Bourbon – sediul Adunării Naționale, prin fața Senatului, a Panteonului, a Universității Sorbonne, pe la Institutul Lumii Arabe, catedrala Notre-Dame, Place des Vosges, la Bastille, pe canalul Saint-Martin și în Place Vendôme și și-a continuat traseul prin fața celui mai vizitat muzeu din lume, Louvre. Torța olimpică a ajuns și în cartierul popular Les Halles, precum și la un alt celebru muzeu parizian – Centre Pompidou pentru ca, într-un final, să ajungă la Hôtel de Ville / Primăria Parisului, unde va rămâne peste noapte.
Flacăra olimpică poate fi văzută, timp de 30 de minute, în interiorul Primăriei din Paris, între 12 noaptea și 5 dimineața.
Pe 15 iulie, flacăra olimpică își va continua traseul parizian, și va face turul arondismentelor mărginașe: la Chapelle, Sacré-Coeur, Roland-Garros, Butte-aux-Cailles și Buttes-Chaumont, precum și în foarte popularul Belleville.
Franța sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova
Relațiile diplomatice moldo-franceze au fost stabilite la 11 martie 1992. Timp de 32 de ani, au fost semnate 17 documente bilaterale în diferite domenii: comercial-economic, tehnico-științific, apărare, protejarea reciprocă a investițiilor, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi rutiere internaționale de mărfuri, angajarea reciprocă în câmpul muncii.
Cu referire la domeniul comercial-economic, în anul 2019, volumul schimburilor comerciale cu Franța a constituit 183 milioane de dolari. Exportul a înregistrat 36 de milioane de dolari, iar importul a cifrat 147 de milioane de dolari. Franța deține locul 12 în topul investitorilor străini în țara noastră. În Republica Moldova activează Camera de Comerț și Industrie Franța-Republica Moldova.
În procesul promovării agendei europene a țării noastre, Franța acordă sprijinul politic în calitatea sa de co-inițiator al Grupului pentru Acțiunea Europeană „Prietenii Moldovei” (GAERM).
Franța acordă asistență pentru cetățenii Republicii Moldova care revin în țară în procesul de reintegrare socială, angajare în câmpul muncii și inițiere a unei afaceri, prin intermediul Acordului bilateral de cooperare între Oficiul francez pentru imigrație și integrare și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, semnat la 2 octombrie 2017.
Cooperarea culturală se efectuează în baza Acordului de cooperare culturală, științifică și tehnică între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze. În baza lui au fost adoptate ample programe trienale de cooperare și de acțiune culturală. La 18 mai 2016, a fost semnat Acordul moldo-francez privind promovarea patrimoniului cultural.
Franța oferă asistență Republicii Moldova și în domeniul justiției și al sănătății. Totodată, Ambasada Franței oferă asistență prin intermediul apelurilor anuale la proiecte de cooperare descentralizată în domeniul dezvoltării locale, implementate de către autoritățile publice locale, asociații și organizații non-guvernamentale din Republica Moldova, în colaborare cu parteneri francezi.
O dimensiune importantă a cooperării moldo-franceze o constituie promovarea limbii franceze și a francofoniei. Franța oferă sprijin pentru clasele bilingve francofone din Republica Moldova, formarea cadrelor didactice, dezvoltarea filierelor universitare francofone (specialități precum drept, tehnologii informaționale, tehnologii alimentare, relații economice internaționale, medicină, gestionarea întreprinderii), promovarea mobilității academice și profesionale.
Un acord de cooperare în domeniul apărării a fost semnat pe 7 martie curent, la Paris, între guvernul Republicii Moldova și cel al Franței. Parisul va sprijini eforturile Chișinăului de dezvoltare a capacităților militare, inclusiv posibila achiziție de elemente de apărare antiaeriană. Emmanuel Macron și Maia Sandu au cerut Rusiei, într-un comunicat comun, să își retragă forțele ilegal staționate pe teritoriul Republicii Moldova.
De asemenea și permisele de conducere moldovenești și franceze vor fi recunoscute reciproc în urma unui acord între guvernele celor două state. Astfel, moldovenii stabiliți în Franța își vor putea converti permisele de conducere fără necesitatea de a susține un test teoretic și/sau practic local. Noua prevedere vine să faciliteze traficul rutier dintre cele două țări. De asemenea, cetățenii francezi stabiliți în țara noastră nu vor perfecta alte acte.
De menționat că, în premieră, 13 polițiști și carabinieri din R. Moldova au plecat în Franța pentru a participa la misiuni de securitate în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară, Paris 2024.
Franța este a doua putere economică europeană și a cincea – mondială și este țara care promovează mesajul democratic: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”.