Colegiul militar își va deschide ușile pentru viitorii studenți la toamnă
Armata Națională are un număr insuficient de specialiști, fapt ce îi pune în dificultate capacitățile operaționale. În acest context, pe lângă Academia Militară „Alexandru Cel Bun" din Chișinău a fost creat Colegiul Militar, care va oferi programe de formare profesională post-secundară în domeniul militar la specialitățile infanterie și artilerie. Aici își vor face studiile fete și băieți care au absolvit ciclul gimnazial. Pe parcursul studiilor, elevii vor fi asigurați cu echipament, cazare, hrană și bursă oferită de stat. Admiterea la colegiu începe la 15 iulie, la bătaie fiind puse 60 de locuri bugetare.
Colegiul se află acum la etapa de reparații curente, pentru ca în scurt timp să-și poată deschide ușile pentru viitorii studenți. Anual, colegiul urmează să pregătească și să perfecționeze circa 60 de tehnicieni militari profesioniști pentru Armata Națională.
„Programul de studii este pentru patru ani de studii, după care ei vor putea să își continue studiile în Academia Militară sau vor merge în unitățile militare în calitate de subofițer. Studiile sunt gratuite, cazarea este gratuită, hrana, echipamentul sunt la întreținerea Armatei Naționale”, a spus directoarea Colegiului Militar, Irina Babară.
Admiterea va începe pe 15 iulie, până atunci, tinerii au trecut comisia medicală. De asemenea, elevii vor susține două probe de admitere, un test de inteligență și proba sportivă.
„Planurile de învățământ ale Colegiului Militar pe lângă lecțiile care se vor desfășura anual, elevii vor avea posibilitatea să meargă la practică în laboratoarele Armatei Naționale pentru a deveni tehnicieni experimentați”, susține directoarea.
După absolvirea colegiului, tinerii interesați să-și continue studiile de licență în cadrul Academiei Militare, vor fi înmatriculați fără examene de admitere.
„După absolvirea Colegiului Militar, studenții au oportunitatea să studieze la una dintre cele trei specialități care sunt în Academia Militară, conducerea subunităților de infanterie, conducerea subunităților de artelerie și conducerea subunităților comunicații și informații”, a relatat prodecanul Facultății Științe Militare, Ion Godoroja.
Tinerii care nu-și vor continua studiile în cadrul Academiei vor fi obligați să se angajeze pentru o perioadă de cinci ani în cadrul unităților militare ale Armatei Naționale. În 2025, Ministerul Apărării va aloca pentru activitatea Colegiului Militar 4,48 milioane de lei. Dintre aceștia, peste două milioane de lei vor fi folosiți pentru remunerarea cadrelor didactice, 1,6 milioane pentru alimentație, iar restul banilor vor fi distribuiți pentru plata burselor, rechizitelor și materialelor didactice.