Anchetă de serviciu la IGM după crima din sectorul Râșcani. Primele concluzii în urma audierilor parlamentare
Deputații au cerut inițierea unei anchete interne la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), după audierile parlamentare de astăzi privind incidentul din sectorul Râșcani al capitalei, acolo unde bărbatul turc a fost împușcat mortal. Potrivit președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, angajații IGM nu au aplicat corespunzător legea, deși erau informați de SIS că victima prezenta un pericol pentru securitatea națională.
În procedură rapidă, conform Legii privind azilul în Republica Moldova, se examinează cereri de azil abuzive, evident nefondate și înaintate de persoane care, prin activitatea sau prin apartenența lor la o anumită grupare, prezintă pericol pentru siguranța națională ori pentru ordinea publică. Iar Biroul Migrație și Azil nu a respectat această prevedere.
„Din 11 mii de dosare cu siguranță există 6-7 persoane care prezintă risc de securitate și, în această situație, Biroul trebuie să întreprindă procedura specială în raport cu ei. Acum urmează să se întreprindă măsuri în privința celor care au perfectat actele acestor cetățeni”.
Cum a ajuns bărbatul turc în Republica Moldova? Cronologia evenimentelor
În luna mai 2022, un cetățean turc, născut în 1983, a ajuns în Republica Moldova pe segmentul transnistrean, în contextul invaziei militare asupra Ucrainei. Venind împreună cu un val de refugiați, acesta a intrat în țară și a rămas ascuns la concubina sa, a precizat Lilian Carp.
Pe data de 24 mai 2022, ofițerul de legătură al Agenției Naționale pentru Combaterea Crimelor din cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București a trimis o solicitare prin care informa autoritățile moldovenești că cetățeanul turc este căutat internațional prin canalele Interpol în scopul arestării și extrădării.
Ca urmare a unor măsuri speciale, pe data de 26 mai 2022, angajații Poliției au reușit să localizeze și să rețină această persoană, plasând-o preventiv în Penitenciarul 13 în vederea extrădării. Totuși, procedurile juridice ulterioare au permis ca persoana să rămână pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă mai lungă.
Pe data de 30 mai 2022, cetățeanul turc a solicitat oficial azil în Republica Moldova. Biroul Migrație și Azil a inițiat procedurile necesare de verificare, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a furnizat informații că acesta prezintă un risc de securitate și a solicitat respingerea cererii de azil.
Din cauza tergiversării procedurilor de către instituțiile implicate și avocați, cetățeanul a fost reținut pentru o perioadă de peste 560 de zile, depășind limita legală de 180 de zile.
După audierile de astăzi din Parlament, autoritățile competente sunt chemate să vină cu propuneri legislative pentru a îmbunătăți procedurile și a evita astfel de situații în viitor.
„Dar, în mare parte, legislația oferă instrumente ca persoanele care prezintă anumite riscuri de securitate, în raport cu ele să se aplice măsură specială rapidă”, a reiterat Carp.
Amintim că un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat, în amiaza zilei de 10 iulie, în timp ce stătea la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Poliția nu exclude că persoana care a împușcat este un killer cu pregătire specială.
Crima din sectorul Râșcani // Două persoane, audiate de polițiști
Omor în sectorul Râșcani al capitalei. Cernăuțeanu: Suspectul ar fi venit din afară țării