Victimele violenței și ale infracțiunilor vor fi protejate de specialiști calificați
Victimele violenței și ale infracțiunilor vor beneficia de protecție și asistență din partea unor specialiști calificați, care fac parte dintr-o rețea națională, lansată astăzi de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acești specialiști vor avea sarcina să identifice cazurile de violență și infracțiuni, care nu se raportează, și vor avea mandatul de a fi portavocea celor care au suferit în urma infracțiunilor sau a violenței.
Funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor a fost instituită în acest an. Persoanele au participat la mai multe instruiri privind etapele de reabilitare a victimelor acestor fenomene. În majoritatea cazurilor, frica este motivul pentru care victimele violenței nu cer ajutor. Aici ar trebui să intervină specialistul care să convingă persoanele care suferă că pot fi protejate.
„Recent am avut un caz într-o localitate, unde soțul și-a bătut soția, dumneaei a refuzat să apeleze la ajutor, dar până la urmă am convenit că totuși are nevoie de consiliere psihologică până ce agresorul este în ordin de protecție”, spune Natalia Heiu, specialistă din Dondușeni.
„Problema noastră principală este să facem tot posibilul pentru că victimele nu vor să vorbească din motive personale, sociale”, a menționat Petru Rusu, specialist din Florești.
„Foarte multe cazuri când copiii apelează la poliție, însă mama are atâta frică mare față de agresor și ea tolerează totul și este inhibată frica în sine, nu vrea să colaboreze cu organele de drept sau cu organele de asistență socială”, spune Ira Cocieru, specialista din Drochia.
Specialiștii vor activa în cadrul celor zece Agenții Teritoriale de Asistență Socială din țară, din Chișinău și Găgăuzia.
„Noi avem la nivel central creată o nouă Agenție Națională în domeniul prevenirii și combaterii violenței asupra femeilor și violenței domestice, la nivel regional avem câte un specialist în fiecare agenție, deci specialist dedicat sută la sută și la nivelul fiecărei structuri de asistență socială din fiecare raion avem câte un specialist. Cred că în trei raioane urmează să fie recrutate persoane”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Situația privind cazurile de violență vor fi examinate în cadrul ședințelor lunare la care vor participa și reprezentanții Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.
„Ați văzut că datele cresc și numărul de cazuri raportate. Este bine că cetățenii noștri au mai multă încredere în stat, în serviciile noastre, dar crește și responsabilitatea, a mea, a voastră, ca să venim cu soluții pentru aceste femei”, a menționat Viorica Țîmbalari, directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor.
Damien Fresnel, directorul de programe al Organizației Internaționale de Migrație, a declarat în cadrul evenimentului că:
„La nivel european, un accent deosebit se pune pe promovarea drepturilor victimelor în toate etapele procesului penal. Republica Moldova, fiind candidată la aderarea la Uniunea Europeană, urmează să transpună principiile UE în legi”.
Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doar săptămâna trecută în sistemul de evidență au fost înregistrate 130 de cazuri de violență.