Social

De la abuz la refugiu: povestea unei tinere mame, victimă a violenței domestice

A trăit în abuz și violență constantă. A ales să rabde, de dragul familiei și al copilului, dar și de teama că nu va fi înțeleasă și ajutată. A răbdat, însă, până în momentul în care a ajuns la spital, după ce concubinul a atacat-o cu un mâner de ciocan. Este realitatea cruntă în care a trăit Maria, eroina reportajului nostru, și cea care completează statistica femeilor victime ale violenței în familie.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Din motive lesne de înțeles, nu vom divulga identitatea reală a eroinei noastre. Îi vom spune Maria, femeia care a reușit să scape din mâinile agresorului și să ia viața de la capăt. Bătăile au început după nașterea fetiței, care acum are un an. Concubinul, care muncea peste hotare, s-a întors acasă, consuma alcool și devenea violent. A suportat umilința, limbajul licențios și loviturile, de dragul fetiței. Ultima lovitură însă a avut consecințe grave.

„Tatăl copilului a fost în stare de ebrietate intensă, a fost un act de violență agresivă față de mine, a venit în casă unde eram cu copilul și a început scandalul, după ce a ridicat mâna, a găsit ceea ce a nimerit, un mâner de ciocan și mi-a dat în cap. Am avut o traumă fizică, leziuni corporale.”

Femeia povestește că în nenumărate rânduri a chemat poliția și că cei de la asistența socială știau despre abuzurile la care este supusă.

„Au fost lovituri pentru că m-am dus la vecină cu copilul, la prietenă și că de ce m-am dus acolo, m-a prins în coridor și m-a lovit, erau momente pe neașteptate. Chemam poliția și polițistul: da' nu mai chemați că nu are nici un sens, pentru așa oameni nu este nici o lege. - Asistența socială știa despre aceasta? - Da, mi-a spus că dacă tu nu știi să te aperi pe tine și pe copil, noi o să îl luăm pe copil.”

Chiar dacă agresorul avea interdicție să se apropie, acesta a încălcat orice regulă, așa că Maria a ajuns din nou sub ploaia de pumni. Abia după acest episod violent, Maria a fost plasată pe o perioadă scurtă la Centrul justiției familiale. Ulterior, cu fetița în brațe, a ajuns la centrul de găzduire secundară „Casa Maria” al Misiunii Sociale Diaconia. Locuiește aici de mai bine de jumătate de an.

„Aici a fost chemat medicul legist, am făcut toate investigațiile, după aceea m-am adresat la judecată ca tatăl copilului, fostul concubin, să nu se apropie de mine. I-au aplicat o brățară pe picior ca să nu se apropie de mine, am solicitat pe două luni, dar i-au pus pe 30 de zile.”

În cadrul centrului de găzduire, Maria și-a recăpătat speranța că poate depăși această etapă sumbră și poate visa la un viitor liniștit. Reprezentanții centrului spun că în situația Mariei sunt foarte multe femei și speră că, odată cu crearea rețelei de specialiști în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor, lucrurile se vor schimba.

„Aici este un centru maternal și găzduim mame cu copii până la trei ani, ele fiind și mai vulnerabile în fața abuzurilor. Vreau să vă zic că în anul acesta abuzul față de femei sau violența, cel puțin ce am observat în centru, a luat amploare. Din 16 cupluri mamă-copil găzduite până acum, nouă vin din situații de violență. Vom colabora mai bine, probabil, se vor crea servicii mai multe și atunci victimele violenței în familie nu vor mai fi într-un risc atât de mare”, spune Mihaela Belei, coordonator de program, Misiunea Diaconia.

Citește mai mult