Ambasadorul Poloniei: Rusia va folosi toate resursele pentru a întrerupe parcursul european al R. Moldova
Republica Moldova se află sub o presiune în creștere, prinsă între războiul din Ucraina și opoziția Rusiei față de aspirațiile noastre europene. Diplomații moldoveni și străini au explicat concluziile Summitului NATO de la Washington. Ambasadorul Poloniei, Tomasz Kobzdej, a declarat că Rusia nu atacă doar Ucraina, ci și ordinea de securitate internațională.
Potrivit ambasadorului Poloniei, Rusia va folosi toate resursele pentru a întrerupe parcursul european al Republicii Moldova.
„Rusia rămâne cea mai serioasă și directă amenințare nu doar pentru alianță, ci și pentru stabilitatea globală. Moscova trece dincolo de distrugerea Ucrainei, încercând să construiască o nouă ordine de securitate, dacă ordine este cuvântul potrivit aici. Noi, aliații vedem că Republica Moldova este evident ținta războiului hibrid rusesc”, a declarat Tomasz Kobzdej.
Șefii de stat și de guvern din alianță au adoptat la Washington o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din Republica Moldova și Georgia, și au stabilit un angajament financiar pentru anul viitor de cel puțin 40 de miliarde de euro.
„Apreciem mult că unul din principalele subiecte ale Summitului de la NATO la Washington a fost problematica securității din Europa de Est, apărarea Ucrainei și restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme. Acest fapt ne afirmă că NATO este un partener credibil în raport cu partenerii, inclusiv Republica Moldova.
Deciziile aprobate la Summitul NATO de la Washington sunt foarte importante pentru securitatea regională”, spune Valeriu Mija, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe.
În 2017, NATO a deschis un oficiu de legătură la Chișinău, la solicitarea autorităților moldovene. NATO oferă asistență la modernizarea sectorului de apărare și securitate, și combaterea acțiunilor hibride rusești.
„Am întărit dialogul nostru politic, susținut de o cooperare practică sporită pentru a crește rezistența Republicii Moldova la șocuri. Autoritățile naționale sunt și au fost întotdeauna la cârma cooperării NATO-Republica Moldova. Asistența NATO reflectă necesitățile cetățenilor moldoveni”, a menționat Michaela Simakova, șefa Oficiului de legătură NATO.
Parteneriatul Republica Moldova-NATO are 30 de ani. Alianța a finanțat eliminarea a peste o mie de tone de pesticide, moștenite de la Uniunea Sovietică.