Economic

Interviu ÎN CONTEXT// Vadim Codreanu: Patru miliarde de lei - obiectivul investițiilor stimulate prin Programul 373

În doar un an de la implementarea Programului 373, investițiile stimulate în economia națională sunt de două miliarde de lei, iar obiectivul e ca până la sfârșitul anului să se ajungă la patru miliarde. Vadim Codreanu, director al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), a mai comunicat în emisiunea ÎN CONTEXT că, prin stimularea investițiilor, antreprenorii sunt ajutați cu resurse sustenabile să devină competitivi pe piața Uniunii Europene.

Exportul de servicii este în creștere și contribuie la Produsul Intern Brut. Anume serviciile ar putea dezvolta economia, mai ales că exporturile depășesc importurile. Aici se numără telecomunicațiile, tehnologiile informaționale, serviciile financiare și pentru afaceri.

Mihaela Culcinschi, jurnalistă Moldova 1: Cota exporturilor de servicii este de 42 la sută. Iar aici trebuie de spus că mai mult exportăm, decât importăm, iar exportul de servicii contribuie cu 15 procente la PIB. În primele trei luni din acest an, a depășit zece miliarde de lei. Serviciile IT sunt pe primul loc. Asta înseamnă că economia noastră nu vinde doar produse agricole sau materii prime. Economia bazată pe servicii ar putea deveni un avantaj competitiv pentru Republica Moldova pentru că vânzările cresc an de an. Pentru primele trei luni din 2024, majorarea reală care ia în calcul inflația - constituie opt la sută, pentru că cifrele sunt mai mici. Pe de altă parte, exporturile de mărfuri au scăzut ușor, în comparație cu anul trecut.

Moldova 1: Programul 373, lansat acum un an, va aduce investiții de două miliarde de lei în economia națională. Aproximativ 400 de antreprenori au obținut credite garantate de stat, valoarea depășește un miliard, în același timp asta înseamnă o mie de locuri de muncă noi. Cele mai multe companii din 373 vin din sectorul producției și furnizării de energie, urmează companiile de transport și logistică, și industria prelucrătoare. În platoul Moldova 1, Vadim Codreanu, director ODA. Mai întâi să începem în contextul datelor prezentate de colega mea, exporturile de servicii are o dinamică interesantă, contribuie la PIB, este în creștere an de an și exporturile depășesc în același timp importurile. Este un domeniu cu valoare adăugată mare, ar putea aceasta fi viziunea potrivită pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova?

Vadim Codreanu: Confirm ceea ce spuneți dumneavoastră și statistica ne demonstrează că serviciile sunt cele care sunt cu creștere mai accelerată decât alte domenii ale economiei. Și cum presupuneți dumneavoastră, este deja confirmat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării faptul că strategiile sunt unul din obiectivele primordiale ale economiei, ale dezvoltării economice a Republicii Moldova, fapt confirmat și prin Strategia națională de dezvoltare economică 20-30. Anul acesta a fost publicată de către minister și acolo se văd serviciile ca una din locomotivele dezvoltării economice.

Moldova 1: Vă întreb asta pentru că una dintre condițiile aderării la Uniunea Europeană este să avem un mediu de afaceri care poate să facă față concurenței atunci când vom fi acceptați în UE. Întreprinderile mici și mijlocii au această capacitate și unde vedeți mediul de afaceri din Republica Moldova, să zicem, în următorii cinci ani?

Vadim Codreanu: Dacă au sau nu capacitate, cred că putem discuta diferit pentru diferite industrii și pentru diferite domenii. Este adevărat că întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova mai au multișor de lucru ca să ajungă la nivelul celor din UE. În acest sens, și ministerul, și partenerii de dezvoltare sunt acum în discuții pentru a mări pragurile de calificare ca întreprindere mică și mijlocie pentru a le alinia la criteriile UE. Astăzi, companiile din Republica Moldova sunt considerate mari, chiar dacă în UE sunt considerate mici sau mijlocii și asta contribuie diferit la gradul lor de competitivitate, cum ați menționat și dumneavoastră. Competitivitatea este un element foarte important, întrucât noi suntem foarte bine integrați acum în comerțul regional și internațional. Și trebuie să fim competitivi pe piețele de export-țintă, însemnând piața UE. Dacă ne uităm la structura de exporturi, vedem că UE consumă cele mai multe sau importă cele mai multe produse din Republica Moldova. Și atunci când concurăm cu produsele de acolo, trebuie să fim competitivi cu producătorii care produc acolo sau cu cei care le exportă din alte țări tot pe piața noastră.

Dar asta este un element pozitiv pentru că în primul rând piața UE este cea mai potentă din punct de vedere financiar și poate să înghită foarte multe din produsele și serviciile din Republica Moldova. Dar o companie care este competitivă pe piața UE, este competitivă în toată lumea. Și noi, ca organizație pentru dezvoltarea antreprenorialului, implementăm politicile statului în a ajuta aceste întreprinderi să ajungă la nivelul UE prin programe de granturi, prin Programul 373 la care ați făcut referire, prin Fondul de garantare a creditelor, astfel încât să stimulăm investițiile într-o economie sustenabilă și competitivă.

Moldova 1: Care ar fi până la urmă avantajul competitiv al Republicii Moldova? De exemplu, să luăm cazul Poloniei. Acum 20 de ani când adera, nimeni nu s-ar fi gândit că, de exemplu, firmele de logistică sau transport în Uniunea Europeană cele mai profitabile vor fi sau cele mai mari vor veni din Polonia.

Vadim Codreanu: Iarăși, aici trebuie să avem o abordare divizată pe domenii de competență. Noi suntem, avem avantaje sănătoase în domeniul IT, în domeniul serviciilor, logistica este un element care este cross-sectorial, în sensul că noi avem nevoie de logistică pentru toate domeniile economiei și este foarte important să fie dezvoltată și asta. Suntem foarte buni în a produce vinuri și fructe. Rămâne să sporim valoarea adăugată pentru aceste produse și ne reușește destul de bine. Dar mai avem mult de lucru aici. Pentru asta avem nevoie de consolidarea capacităților întreprinderilor mici și mijlocii, de consolidarea eforturilor lor prin cooperare, pentru că nu toate întreprinderile își pot permite să fie exportatoare directe, pentru că volumele de producție nu sunt atât de mari. Iar volumele de achiziții sunt mai mici. Și în cazul ăsta noi putem, trebuie de fapt să ne focusăm pe calitate în orice am face. Noi trebuie să ne focusăm pe o nișă de calitate și atunci vom fi competitivi în orice domeniu. Avem avantaj comparativ, competitiv în domeniu.

Moldova 1: Am văzut datele din Programul 373, multe firme vin din sectorul producției și furnizării de energie. E vorba de regenerabile? Și, în același context, ODA are un program de retehnologizare și eficiență energetică. Bine, care este așteptarea și utilitatea? Dacă e să ne amintim, acum doi ani, a fost criza energetică și, probabil, din cauza faptului că prețurile la gaze au sărit în sus, s-a pornit o inflație în toată Europa.

Vadim Codreanu: S-a pornit o inflație în toată Europa. Noi, în Republica Moldova, am simțit-o cel mai acut din cauza dependenței de produse sau de energie externă. Și asta a fost un semnal de alarmă pentru autorități ca să investească în suficiență sau în autosuficiență pe teritoriul Republicii Moldova. Și avem astăzi două scheme de suport al antreprenorilor. Unul este pentru consum propriu, așa-numita contorizare netă. Și a doua schemă este de producere a energiei electrice, care este livrată în rețea pentru consumul de către consumatorii casnici și întreprinderi.

Eu am un singur comentariu la cifrele pe care le ați menționat la început, două miliarde de lei sunt deja investițiile stimulate în economie de Programul 373. Noi avem obiectivul ca până la sfârșitul anului să ajungem la patru miliarde. Deci, obiectivul este patru, nu două, și două sunt deja realizate într-un an de implementare a proiectului.

Pe lângă energetică, ați spus mai devreme – logistica, pentru că este un domeniu care solicită foarte intensiv din punct de vedere al capitalului investit inițial. Și atunci sunt investiții pe termen lung, care trebuie susținute pentru că fără logistică, spuneam mai devreme, că este un domeniu cross-sectorial. Avem nevoie de ea în orice domeniu, în orice verticală a economiei.

Moldova 1: Uniunea Europeană oferă 8 milioane sprijin pentru Republica Moldova, ceea ce înseamnă și noi programe de susținere a mediului de afaceri. Care vor fi acestea mai exact?

Vadim Codreanu: Uniunea Europeană ne-a oferit, am semnat un contract anul trecut pentru susținerea programelor deja aflate în implementare. Deci nu dezvoltăm programe noi, pentru eficiență, ei au suplinit cu fonduri programele pe care deja Guvernul le-a lansat și le-a capitalizat din resurse bugetare. Ei ne-au ajutat cu fonduri pentru capitalizarea acestor programe. Și noi am atras și am consumat prin acordarea IMM-urilor aceste fonduri.

Moldova 1: Au fost absorbite toate 8 milioane până acum?

Vadim Codreanu: Nu, au fost absorbite o parte din acestea. Acum suntem în proces de auditare a procesului de absorbție de către Uniunea Europeană. Noi, ca instituție. Și în curând, în 2-3 săptămâni, o să lansăm finanțările noi cu absorbție din resurse noi din aceste 8,4 milioane.

Moldova 1: Sunteți la început de cale la Organizație pentru Dezvoltarea Antreprenorialului, aveți aproape trei luni de când ați fost învestit în această funcție. Ce credeți că ar trebui de schimbat sau unde ar trebui de pus poate noi accente?

Vadim Codreanu: Pe lângă multitudinea de lucruri bune care sunt la ODA și care au fost realizate până acum, putem spune că întâmpinăm unele dificultăți la procesul de liberalizare a procesului intern și analiza dosarelor, astfel încât să fie mai rapid livrat mesajul sau decizia de accept sau non-accept, de îmbunătățire. Cred că trebuie să digitalizăm în totalitate procesele interne pentru eliminarea factorului uman, riscului asociat cu factorul uman. Cred că noi trebuie să dezvoltăm instituția, astfel încât să putem combina produsele pe care le gestionăm pentru a crea produse mai atractive pentru antreprenori. Dacă un antreprenor vede o oportunitate de afacere, nu trebuie să se gândească cum să facă rost de resurse. Noi trebuie să găsim soluția cum să-i livrăm resursele astea de o manieră sustenabilă, astfel încât el să se gândească la cum să facă bani. Și trebuie să atragem fonduri mai multe pentru a susține economia.

Citește mai mult