Politic

Natalia Morari completează lista candidaților pentru prezidențiale

Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al R. Moldova. Anunțul a fost făcut de aceasta, în cadrul unui briefing.

Jurnalista a spus că își propune să lupte pentru Republica Moldova, pentru prezentul și viitorul comun al cetățenilor.

Am luat o decizie, una care a fost foarte grea pentru mine. Ea este dictată de durerea profundă și dezamăgirea că anii trec, iar schimbările nu se văd. Vreau ca fiul meu și toți copiii noștri să fie mândri de țara lor. Sunt gata să acționez pentru a le oferi speranța unui viitor demn în Moldova(...) Republica Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale, care să ne îmbunătățească viața aici și acum. Voi reprezenta o nouă forță care va scoate țara noastră din acest cerc vicios al jocurilor politice și va aduce schimbări reale și reformarea țării noastre de la bazele ei. Nu ne putem permite să așteptăm, nu avem timp pentru încă un deceniu pierdut”, a precizat Natalia Morari.

Natalia Morari a fost cea care, în luna mai, a invitat liderii mai multor partide de opoziție la o masă de discuții despre un eventual candidat comun la alegerile prezidențiale. Ea spunea atunci că identificarea unui candidat unic, neafiliat politic, dar sprijinit de toată opoziția, ar fi cea mai bună strategie pentru campania prezidențială. Numai că, la scurt timp, unele partide participante la discuție și-au anunțat candidații.

Amintim că, în 2021, Natalia Morari a anunțat că se retrage de la postul de televiziune TV8, unde a fost cofondatoare, după ce a devenit cunoscută relația pe care o are cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat și acuzat în dosare penale legate de fraude bancare și care a fugit din Republica Moldova, după alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

După ce a fost expulzată din Federația Rusă, în 2007, în urma unor anchete jurnalistice în care descria scheme de corupție și de spălare de bani vizând persoane din anturajul președintelui rus Vladimir Putin, Natalia Morari a început să se implice civic în Republica Moldova, unde și-a fondat și un ONG. Ar fi jucat un rol-cheie în organizarea protestelor antiguvernamentale din aprilie 2009 de la Chișinău, care au degenerat în dezordini.

În 2018, Natalia Morari a fost inclusă în baza de date a platformei myrotvorets.center, înființată de Centrul de Cercetare al Crimelor contra Securității Naționale al Ucrainei, unde este prezentată ca fiind agent al serviciilor speciale ruse, informație respinsă de Morari.

Precizăm că, până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale opt politicieni, inclusiv actuala președintă Maia Sandu, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Citește mai mult