Regional

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul Programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca

Și-a transformat pasiunea în afacere. Un tânăr din satul Maximovca, raionul Anenii Noi, a investit banii agonisiți mai mulți ani la rând într-o fermă de iepuri. Recent, bărbatul a decis să-și extindă afacerea și a creat o linie de producere a hrănii pentru aceștia. I-a reușit acest lucru datorită unui credit accesat în cadrul Programului guvernamental „373”, iar cu banii obținuți a achiziționat utilajul și spațiul necesar.

Oleg Cojușneanu povestește că pasiunea de a crește iepuri o are încă din copilărie. După ce mai mulți ani la rând a lucrat în calitate de angajat la o crescătorie, în 2021 a decis să pună pe roate propria afacere. A început de la 10 femele, ca să ajungă acum la o fermă ce numără 480 de animale pentru reproducere și alte peste 3 mii care sunt crescute pentru a fi sacrificate. Pe lângă asta, a reușit să construiască o fermă modernă cu sisteme de climatizare și curățare automatizate.

„Este rasă hibrid unguresc, cu ea lucrăm de la început. Este caracteristic că sunt iepuri de talie medie și toți sunt de culoare albă. Sunt mai rezistenți la creșterea intensivă, rezultate mai bune în carne, în calitate. De-a lungul timpului, am trecut prin toate - și îmbolnăviri în masă, lipsa pieței de desfacere. Este concurență și greu peste tot, dar munca te ajută să treci peste toate.”

Antreprenorul își comercializează carnea în magazinele și piețele din țară. Doar pe parcursul anului trecut, acesta a vândut 20 de tone de carne.

„Muncitorii doar îi hrănesc și îi monitorizează, însămânțarea noi o facem artificial ca să economisim timp și să avem rezultate mai bune. De la însămânțarea femelei și până la sacrificarea puietului este o perioadă de 3-4 luni, un ciclu”.

Recent, Oleg Cojușneanu a decis să-și extindă afacerea. Acesta a deschis o linie de producere a hrănii pentru iepuri. I-a reușit cu ajutorul unui credit în valoare de un milion și jumătate de lei accesat în cadrul Programului guvernamental „373”. Linia funcționează deja de o lună și produce mâncare doar pentru ferma proprie. Pe viitor, însă, antreprenorul își propune să comercializeze și pentru alți fermieri. Dacă până acum avea doar trei angajați, odată cu deschiderea liniei de producere, Oleg Cojușneanu urmează să mai angajeze cel puțin doi oameni.

„Noi am încercat prin mai multe proiecte, dar, din păcate, ne-au fost refuzate din lipsă de capital. În luna septembrie, am apelat la Programul „373”, care este o oportunitate, pentru că este o dobândă mai mică, este scutită de stat. Linia are o capacitate de producere de 30-40 de tone lunar, dintre care consumul nostru este în jumătate, 15-17 tone”.

În total, de la lansarea Programului guvernamental „373”, aproximativ 400 de antreprenori din țară au accesat credite prin intermediul acestuia. Valoarea totală a creditelor acordate se ridică la 1,3 miliarde de lei. La rândul lor, antreprenorii au generat investiții de 2 miliarde de lei. Programul guvernamental „373” a fost lansat în vara anului trecut și este destinat antreprenorilor care vor să-și dezvolte afacerile.

Citește mai mult