Regional

Comrat: Două tone de pește mort descoperite în iazul din Congazcic

Două tone de pește mort a fost depistat pe lacul din satul Congazcic, din Comrat. Motivul ar fi vremea caniculară, nivelul scăzut al apei și faptul că producătorii agricoli rurali pompează apă din el pentru a iriga câmpurile. Departamentul de resort este familiarizat cu situația și constată că acest lac și-a epuizat de mult limita de exploatare. În plus, rezervorul a fost inițial destinat irigării terenurilor.

Lacul de acumulare din satul Congazcic, raionul Comrat, a fost creat în 1972. Inițial a fost destinat irigării câmpurilor învecinate folosite pentru grădinărit. Ulterior, în 1999, lacul a fost concesionat pentru piscicultură, iar în acest an chiriașul s-a confruntat cu o reducere bruscă a apei și cu moartea în masă a peștilor.

„Astăzi la ora două dimineața a sunat paznicul și a spus că tot lacul este plin de pești morți. Dimineața s-a strâns totul, primarul a fost informat și alte servicii au fost informate. Toți peștii au fost colectați în gropi. S-au strâns deja aproximativ 2 tone de pește. Mai vin și pescărușii și îi mănâncă. Este imposibil să estimăm cantitatea reală”, spune Haralampie Uzun, arendașul lacului.

„Dimineața oamenii strângeau peștele. Peștele este mare, 2,5-2,7 kg, crap argintiu și crap. Șalăul a pierit acum o săptămână. Ieri și azi l-am încărcat cu o remorcă. Motivul este că apa nu curge în lac, pentru că de jur împrejur sunt gropi săpate pentru câmpuri. Și apa nu vine aici”, spune Serghei Bodur, locuitor satul Congazcic.

Autoritățile locale cunosc despre această situație și spun că pentru a găsi o soluție este nevoie de o abordare complexă.

„Specialiștii trebuie să evalueze întreaga situație, lacurile seacă și în localitățile învecinate. Este evident că gropile săpate pentru irigare au influențat și faptul că lacul seacă, dar nu putem spune că acesta este motivul principal”, a declarat Evghenii Tucan, primar satul Congazcic.

„Moartea peștilor în masă are loc acum în toate lacurile, aceasta se datorează în primul rând secetei hidrologice. În urmă cu 25 de ani acest lac a fost închiriat, contractul de închiriere expiră în luna octombrie a acestui an, în luna mai i-am trimis o scrisoare acestui agent economic prin care a fost înștiințat că acest contract de închiriere nu va fi reînnoit, deoarece primăria are propriile planuri pentru acest lac. Fiecare lac are un volum de lucru al suprafeței apei și un volum neexploatabil”, a precizat Serghei Ibrișim, șeful departamentului pentru agricultură, UTA Găgăuzia.

În 1972, când a fost creat acest lac de acumulare, suprafața acestuia era de 25 de hectare. După 50 de ani de exploatare, astăzi lacul se întinde pe o suprafață de doar 12 hectare, considerat sub nivelul critic. Adâncimea lacului nu depășește 40 cm.

Citește mai mult