Internațional

Zelenski și Trump au avut o convorbire telefonică: Au discutat despre sprijinul SUA pentru Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski și Donald Trump, fost președinte al Statelor Unite, au avut o discuție telefonică pe 19 iulie, la cinci ani după o conversație din 2019, care a dus la primul proces de destituire al lui Trump. Președintele Zelensky a anunțat pe Twitter că cei doi au discutat despre importanța vitală a sprijinului bipartizan și bicameral al Statelor Unite pentru Ucraina, scrie Kiev Independent.

stiripesurse.ro
Sursa: stiripesurse.ro

Liderul ucrainean a menționat că liderii au convenit asupra unei viitoare întâlniri personale, pentru a discuta despre pacea cu Rusia.

„Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru ajutorul său în consolidarea capacității noastre de a rezista terorii ruse. Atacurile rusești asupra orașelor și satelor noastre continuă în fiecare zi. Am convenit cu președintele Trump să discutăm la o întâlnire personală ce măsuri pot face pacea justă și cu adevărat durabil”, a declarat Zelenski.

Zelensky l-a felicitat, de asemenea, pe Trump pentru nominalizarea republicană și a condamnat tentativa de asasinat împotriva fostului președinte, care a avut loc la începutul acestei săptămâni.

Politico a raportat ulterior că președintele Trump a descris conversația drept un „apel foarte bun” și va colabora pentru a negocia un acord de pace. O sursă anonimă apropiată de Zelenski a declarat, de asemenea, că discuția a decurs „excepțional de bine”.

Pe fundalul acestui apel telefonic recent se află schimbul de telefoane din iulie 2019, în care Trump i-a cerut lui Zelenski să investigheze rivalii săi politici, cu o săptămână după ce a suspendat ajutoarele militare americane pentru Kiev.

Conform transcrierilor publicate ale apelului, Zelenski i-a spus lui Trump că Ucraina dorea să cumpere mai multe Javelin fabricate în Statele Unite pentru a lupta în războiul împotriva Rusiei din est, care durează din 2014.

Ca răspuns, Trump i-a spus lui Zelenski: „Aș dori să ne faci o favoare, totuși”.

Trump i-a spus apoi lui Zelenski că vrea ca Ucraina să investigheze fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, și să colaboreze cu avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, pentru a investiga presupusa implicare a Ucrainei în alegerile prezidențiale din 2016, în special o revendicare nefondată că Ucraina ar fi spart un server democrat.

Hunter Biden a ocupat un loc plătit în consiliul de administrație al Burisma, o controversată companie de gaze din Ucraina, în aprilie 2014, cu doar o lună după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea. A demisionat ulterior din Burisma în aprilie 2019, în timpul campaniei pentru președinție a tatălui său din 2020.

În urma unei anchete, s-a constatat că Rusia stă în spatele atacului informatic asupra Comitetului Național Democrat (DNC) în 2016. Referința lui Trump la serverul din Ucraina a fost parte a unei conspirații, promovate pe scară largă de Giuliani, conform căreia Ucraina, nu Rusia, ar fi spart DNC.

În timp ce Trump a numit atunci apelul „apelul perfect”, oficialii de la Casa Albă care erau, de asemenea, pe apel, au declarat că au simțit că președintele îi cere lui Zelenski să adune informații compromițătoare despre un rival politic.

Cererea lui Trump părea, de asemenea, o modalitate de a pune presiune asupra administrației Zelenski într-un moment în care aceasta aștepta un ajutor suplimentar din partea Statelor Unite. Cu o săptămână înainte, Trump ordonase șefului său de cabinet, Mick Mulvaney, să suspendă 400 de milioane de dolari în ajutoare militare din partea Statelor Unite către Ucraina și a reținut o invitație la Casa Albă.

Amintirea apelului telefonic și pata pe care a lăsat-o asupra relației dintre lideri ridică întrebarea despre cum vor arăta relațiile dintre Statele Unite și Ucraina dacă Trump va obține un al doilea mandat. Ajutoarele din partea SUA sunt esențiale pentru lupta Ucrainei împotriva războiului care durează aproape trei ani cu Rusia și care urmărește să distrugă Ucraina ca națiune independentă.

Zelenski a declarat pentru BBC pe 18 iulie că, dacă va fi reales, colaborarea cu Trump va fi „o muncă grea, dar noi (ucraineanii) suntem muncitori harnici”. De asemenea, el a spus că este pregătit să colaboreze cu oricine va fi ales președinte al Statelor Unite pentru a înfrunta Rusia. „Poate că realmente nu-i pasă, dar trebuie să colaborăm cu Statele Unite”, a adăugat el.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult