Social

Criza absolvenților în asistența socială: doar 3 studenți au absolvit în 2023, la USM

Tot mai puțini tineri din Republica Moldova aleg să își facă studiile la specialitatea de asistență socială. În ultimii cinci ani, la Universitatea de Stat din Moldova (USM) – una dintre cele mai mari universități din țara noastră – numărul absolvenților acestei specializări, cu frecvență la zi, a fost constant redus, ajungând la cel mult nouă pe an. În 2023, numărul a scăzut dramatic, ajungând la doar trei studenți. Autoritățile recunosc că salariile mici și sarcinile complexe ale asistenților sociali demotivează tinerii să urmeze o carieră în domeniu.

În ultimii cinci ani, cel mult nouă tineri, care au învățat la zi, au absolvit facultatea de asistență socială din cadrul Universității de Stat din Moldova. Numărul absolvenților a scăzut considerabil în 2023, când doar trei tineri au finalizat studiile în acest domeniu.

Victoria David este una dintre absolventele USM, specializată în asistență socială. Ea spune că a ales acest domeniu din dragoste pentru oameni și din dorința de a-i ajuta. Tânăra spune că a primit deja mai multe oferte de muncă, dat fiind că sistemul se confruntă cu o lipsă de cadre, generată inclusiv de salariile mici.

„Referitor la salarii, am avut discuții la acest subiect încă de la licență, când realizam stagiul de practică. Da, salariile sunt mici, ba chiar demotivante, reflectându-se adesea o subapreciere socială a acestei profesii, dar și a importanței sale. În societatea noastră încă este prezentă o interpretare greșită despre atribuțiile unui asistent social. Asistentul social nu este cel care aduce pensiile. Asistentul social nu trebuie să măture prin casa beneficiarului, ori să-i aducă apă”, spune tânăra.

Autoritățile recunosc că salariile mici din asistența socială demotivează tinerii să urmeze studii și să își facă o carieră în acest domeniu. Chiar și așa, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, susține că sistemul de asistență socială din țară nu este pus în pericol de numărul mic de absolvenți.

„Desigur că nu este o specialitate atractivă sau tare motivantă, inclusiv din cauză că și salariile, și categoriile de beneficiari cu care ei lucrează sunt categorii vulnerabile. Trebuie să ai dorință, abilități ca să muncești, să te implici în astfel de activități și nu toți doresc, nu toți pot să activeze în domeniul social. Nu este atât de simplu”, a declarat Vasile Cușca.

Funcționarul a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că, din 2025, asistenții sociali din Republica Moldova ar putea accede pe plan profesional în grade de calificare, după modelul implementat în sănătate și educație. Inițiativa, aflată în prezent în faza de elaborare, își propune să atragă tinerii în domeniu și să încurajeze financiar angajații din sistem.

„Vor fi 5 grade și în dependență de studii, stagiu, participarea la diferite instruiri, formări, vor putea trece de la un grad la altul. Acest lucru va fi nu doar ca treaptă, dar și ca salariu. Adică vor fi niște adausuri la salariu, pentru că acest lucru este important ca să-i putem motiva”, a mai declarat Vasile Cușca.

Precizăm că în Republica Moldova sunt 14.787 de angajați care lucrează în domeniul asistenței sociale. Aceștia vor beneficia de programe de instruiri în cadrul Laboratorului de învățare RESTART, lansat recent în contextul reformei asistenței sociale din țara noastră. Tinerii care își doresc să urmeze o facultate în asistența socială o pot face la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea „Ion Creangă” și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult