Franța este pregătită pentru Jocurile Olimpice, susține președintele Emmanuel Macron
Președintele Emmanuel Macron a vizitat, luni, satul olimpic. Aici a ajuns o parte importantă din sportivi și din delegațiile olimpice. Între timp, un deputat de extremă stângă, susține că sportivii israelieni nu sunt bineveniți la Paris și cere ca ei să participe sub drapel neutru. Iar Kremlinul critică faptul că nu toți jurnaliștii ruși au fost acreditați pentru a urmări Jocurile Olimpice din Franța, transmite RFI.
„Suntem pregătiți” pentru deschiderea acestui eveniment planetar afirma luni liderul de la Palatul Elysée și mulțumea forțelor mobilizate pentru a asigura bunul mers al acestui eveniment.
Tot liderul de la Paris spunea că este momentul unui armistițiu politic, în condițiile în care au loc negocieri pentru formarea unui guvern, ca urmare a alegerilor legislative anticipate.
Șeful statului a vizitat, luni dimineață, satul olimpic situat la Saint-Denis, la nord de Paris unde a vorbit despre o „sărbătoare sportivă” ce ar trebui dublată de un armistițiu olimpic și politic. Jocurile vor fi în centrul vieții francezilor, iar lumea va veni în Franța datorită Jocurilor Olimpice.
El nu a detaliat dacă va fi numit un prim-ministru înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice.
La patru zile de la deschiderea Jocurilor Olimpice, ministrul de Externe Stéphane Séjourné afirma că „delegația israeliană este binevenită în Franța”, după ce un deputat de stânga extremă, de la France Insoumise, afirma exact contrariul. După atacul Hamas din 7 octombrie 2023 din Israel, formațiunea de extremă stânga a fost acuzată de antisemitism.
Kremlinul critică faptul că nu toți jurnaliștii ruși au fost acreditați pentru a urmări Jocurile Olimpice din Franța
Kremlinul consideră „inacceptabil” refuzul Franței de a nu acredita unii jurnaliști ruși, pentru Jocurile Olimpice de la Paris.
Ministrul demisionar de Interne, Gérald Darmanin, a anunțat, la finele săptămânii, că serviciile franceze de securitate au refuzat mai bine de 4.000 de cereri de acreditare pentru Jocurile Olimpice, ca măsură de precauție în materie de spionaj ori de cibernetică.
Responsabilul francez a vorbit de circa 100 de persoane din Rusia, Belarus și din alte state, bănuite de spionaj, ce nu au fost autorizate să asiste la acest eveniment mondial.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma că este vorba de decizii inacceptabile ce ar putea aduce îngrădirea libertății presei și spunea că ar dori să audă reacția organizațiilor de apărare a drepturilor omului, dar și a unor ONG-uri care apără principiile și libertatea presei.