Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru pana informatică uriașă de zilele trecute
Gigantul Big Tech Microsoft dă vina pe Comisia Europeană în contextul crizei informatice care a afectat cursele de zbor. Peste opt milioane de calculatoare s-au defectat din cauza unei actualizări de securitate, iar Microsoft susține că de fapt regulile anticoncurență din Uniunea Europenă ar fi generat căderea rețelelor. Responsabilii de la comisie au transmis că Microsoft este liber să-și aleagă propria strategie de afaceri.
Săptămâna trecută opt milioane și jumătate de calculatoare care operau pe Windows s-au defectat din cauza unei actualizări de securitate. Mii de pasageri au rămas blocați pe aeroporturi, sistemul de sănătate publică din Marea Britanie a fost afectat, au picat plățile cu cardul fără contact.
Problema a fost declanșată de o actualizare a softului Falcon, dezvoltat de compania Crowdstrike, și conceput pentru prevenirea atacurilor cibernetice. Microsoft are propriul sistem Windows Defender, dar pentru a evita o anchetă europeană privind concurența, a permis și altor furnizori software să instaleze drivere de securitate care au acces și la componenta fizică a computerului, și la sistemul de operare.
Responsabilii de comunicare de la Microsoft au declarat pentru Wall Street Journal că problema este un acord din 2009, pe care a insistat Comisia Europeană. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt de la comisie a evidențiat că întreruperea de sistem nu s-a produs doar în țările Uniunii Europene.
„Microsoft bineînțeles este liber să-și decidă modelul de afaceri, la fel este responsabilitatea Microsoft să-și adapteze infrastructura de securitate la amenințări, dar desigur acestea trebuie făcut potrivit legislație europene privind concurența. Pe de altă parte, consumatorii au dreptul să beneficieze de competiție, și să aleagă între diferiți furnizori de securitate”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Lea Zuber.
Compania Crowdstrike a prezentat scuze oficiale și a transmis că un număr semnificativ de calculatoare sunt reconectate la rețea. Alt gigant Big Tech a restricționat accesul altor dezvoltatori la propriul sistem de operare, din motive de securitate. Recent Apple a fost amendat de Comisia Europeană cu 1,8 miliarde de euro, dar motivul a fost practica anticoncurențială privind aplicațiile.