Internațional

Prețul petrolului scade din cauza cererii slabe din China și a discuțiilor pentru un armistițiu în Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au scăzut joi, pe fondul temerilor legate de cererea slabă din China, cel mai mare importator de țiței din lume, și al așteptărilor privind un posibil acord de încetare a focului în Orientul Mijlociu. Scăderea a survenit după ce prețurile au înregistrat câteva creșteri în sesiunea precedentă, ca urmare a reducerii stocurilor de petrol din SUA, notează Reuters.

Reuters
Sursa: Reuters

Contractele futures pentru țițeiul Brent cu livrare în septembrie au scăzut cu 59 de cenți, adică 0,7%, ajungând la 81,12 dolari pe baril, până la ora 06:30 GMT. În același timp, țițeiul West Texas Intermediate pentru luna septembrie s-a depreciat cu 61 de cenți, sau 0,8%, până la 76,98 dolari pe baril.

Ambele referințe au înregistrat o creștere miercuri, întrerupând o serie de scăderi consecutive, după ce Administrația pentru Informații Energetice din SUA a raportat o reducere a stocurilor de țiței cu 3,7 milioane de barili în săptămâna trecută, în contrast cu așteptările analiștilor, care estimaseră o scădere de 1,6 milioane de barili.

Stocurile de benzină din SUA au scăzut cu 5,6 milioane de barili, față de așteptările analiștilor pentru o scădere de 400.000 de barili. De asemenea, stocurile de distilate au scăzut cu 2,8 milioane de barili, în timp ce se aștepta o creștere de 250.000 de barili, conform datelor EIA.

„În ciuda scăderilor din stocurile de țiței și benzină din SUA, investitorii au rămas precauți din cauza cererii slabe din China și a așteptărilor privind avansarea negocierilor pentru un armistițiu între Israel și Hamas”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, președintele NS Trading, o filială a Nissan Securities.

În acest an, importurile de petrol și activitatea rafinăriilor din China au fost mai scăzute comparativ cu 2023, din cauza cererii slabe de combustibil pe fondul unei creșteri economice lente, conform datelor guvernamentale.

Scăderea piețelor de acțiuni din SUA a redus și apetitul traderilor pentru risc, a adăugat Kikukawa. Toate cele trei mari indecși de pe Wall Street au încheiat sesiunea de miercuri pe scădere.

În Orientul Mijlociu, eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza, între Israel și grupul militant Hamas, sub planul prezentat de președintele american Joe Biden în mai și mediat de Egipt și Qatar, au câștigat avânt în ultima lună.

Miercuri, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a schițat un plan vag pentru o regiune Gaza „de-radicalizată” post-război într-un discurs adresat Congresului SUA și a subliniat o posibilă alianță viitoare între Israel și aliații arabi ai Americii.

„Dacă negocierile pentru un armistițiu în Orientul Mijlociu progresează, acțiunile din SUA continuă să scadă, iar economia Chinei rămâne lentă, prețurile petrolului ar putea scădea la nivelurile de început de iunie”, a declarat Satoru Yoshida, analist de mărfuri la Rakuten Securities.

De asemenea, lipsa clarității privind reducerile de dobânzi ale SUA a fost menționată de analista Phillip Nova, Priyanka Sachdeva, care nu se așteaptă la o cerere robustă având în vedere recesiunea economică slabă din China. Se estimează că Rezerva Federală a SUA va reduce dobânzile de două ori în acest an, în septembrie și decembrie, conform unui sondaj Reuters realizat pe economiști, deoarece cererea robustă a consumatorilor din SUA justifică o abordare precaută în ciuda scăderii inflației. Reducerea dobânzilor ar trebui să stimuleze creșterea economică, conducând la o consumare mai mare de petrol.

Autor: Iurie Tataru

Citește mai mult