Tragedia din parcul de la Botanica // Directorul Lumteh, audiat la Consiliul municipal Chișinău
Tragedia din parcul Sarmizegetusa, unde o fetiță a murit, iar un băiat a ajuns la spital, ambii electrocutați, a fost astăzi motiv de ceartă între consilierii municipali. Audierile responsabililor care ar fi trebuit să aducă mai multă lumină în acest caz, s-au încheiat fără răspunsuri. La toate întrebările aleșilor locali, șeful Lumteh, Veaceslav Buț avea un singur răspuns - secretul anchetei. Între timp, apar noi detalii în acest caz. Un martor al tragediei a povestit cum s-a întâmplat totul. Iar o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă a scos la iveală un detaliu important. În comisia de recepție a lucrărilor, lipsea expertul în electricitate.
Audierile propriu-zise au durat mai puțin de o oră. Și asta pentru că aleșii locali s-au întrecut în replici.
„Puteți să ne spuneți pe puncte care a fost pricina acestui incident?”, a spus consilierul PSRM, Silvia Grigoriev.
„A fost inițiată o anchetă de care se ocupă oameni competenți, care cercetează toate circumstanțele. Eu astăzi din păcate nu vă pot oferi detalii pentru că acest lucru ar împieca mersul anchetei”, susține șeful LUMTEH, Veaceslav Buț.
„Considerați corect sau adevărat că lucrările care s-au desfășurat au fost efectuate conform la toate standardele în vigoare cu privire la amenajarea la așa gen de lucrări?”, a afirmt consilierul PAS, Zinaida Popa.
„Eu nu știu, organele se ocupă cu asta. Eu nu știu, nu pot să vă răspund”, a relatat directorul LUMTEH.
După răspunsurile evazive primite, consilierii Partidul Politic „Mișcarea Alternativa Națională", au cerut o pauză și au spus că audierile vor continua după finalizarea anchetei. Acest lucru a stârnit revoltă în rândul celorlalți consilieri. Șeful Lumteh a plecat, iar consilierii au trecut la examinarea altor chestiuni de pe ordinea de zi.
La scurt timp după ședință, reprezentanții PAS în CMC au solicitat suspendarea din funcție a pretorului sectorului Botanica și a șefilor de la Spații Verzi și Lumteh.
În timp ce autoritățile caută vinovatul, un martor al tragediei a postat pe rețelele de socializare un video în care a relatat cum s-a întâmplat totul. Valeriu Toma afirmă că în urma electrocutării, cei doi copii au căzut la pământ și că după incident, responsabilii nu s-au grăbit să deconecteze energia electrică. De asemenea, bărbatul susține că izolarea proastă a felinarului ar fi cauza principală a tragediei.
„Am pus mâna pe fetiță, am încercat să o scol să văd care e treaba, m-a electrocutat foarte tare, m-a aruncat în urmă. Am avut un șoc pentru că mi-am dat seama că copii aceștia stau în balta asta și de ceva minute ei sunt electrocutați. Am chemat imediat salvarea”, a spus un martor.
Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au realizat o investigație pe marginea acestui caz, în care au stabilit că lucrările de reabilitare a parcului au fost efectuate de o companie privată. În 2021, acest proiect de reabilitare a zonei Burebista-Sarmizegetusa-Grădina Botanică a fost examinat de către consilierii municipali, dar discuțiile s-au lăsat cu scandal și îmbrânceli. Consilierii PAS de atunci, s-au opus acestui proiect.
Totuși acesta a fost aprobat cu voturile a 31 de consilieri din mai multe partide, inclusiv PSRM, PPPDA, PUN și partidul lui Șor, scos în afara legii. Odată cu aprobarea acestuia, dezvoltatorul se obliga să amenajeze scuarul din strada Sarmizegetusa.
La finele anului 2021, Primăria Capitalei a creat o comisie pentru examinarea lucrărilor executate, însă din componența acesteia nu făcea parte niciun expert în electricitate. Trei ani mai târziu, la mijlocul lunii iunie a acestui an, viceprimarul Ion Ceban a decis să schimbe componența comisiei și includerea în componența ei a inginerului șef de la Lumteh.
Vitalie Lungu a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu poate evalua lucrările deoarece nu el a fost cel care le-a recepționat. Până ancheta va scoate la iveală vinovații în acest caz, starea băiatului s-a îmbunătățit și aceasta ar putea fi externat săptămâna viitoare, a precizat pentru Moldova 1, purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.
Amintim că cei doi copii au fost electrocutați la 18 iulie în timp ce se jucau în parcul Sarmizegetusa din sectorul Botanica al Capitalei. Din nefericire, fetița de 11 ani a decedat. Procuratura a inițiat o anchetă pentru a investiga toate circumstanțele producerii tragediei.