Externe

Corespondență // UE neagă că sancțiunile Ucrainei împotriva Lukoil duc la o criză a petrolului în Ungaria

Ungaria afirmă că se confruntă cu o penurie de combustibil în urma deciziei Ucrainei de a interzice trecerea petrolului rusesc pe teritoriul său. Comisia Europeană și-a amânat însă decizia cu privire la cererea Ungariei și Slovaciei pentru intervenția UE în disputa lor cu privire la sancțiunile Ucrainei împotriva Lukoil, ambele țări fiind până acum scutite de interzicerea petrolului rusesc la nivelul UE. Niciun stat membru al UE nu își susține poziția.

Reuters
Sursa: Reuters

Ungaria și Slovacia au scris Comisiei Europene, solicitând consultări în cadrul acordului comercial al UE cu Ucraina. Cu toate acestea, comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că Bruxelles-ul va avea nevoie de mai mult timp pentru a strânge dovezi și pentru a evalua situația juridică.

Plângerea Ungariei (și a Slovaciei) împotriva Ucrainei, care blochează petrolul livrat de Lukoil, pare totuși cel puțin parțial întemeiată. Ucraina susține că prin conductă curge aceeași cantitate de petrol ca și până acum, datorită altor companii rusești. Cu toate acestea, impactul potențial asupra Slovaciei și Ungariei ar putea fi semnificativ. Petrolul rusesc reprezintă 35-40% din intrările în singura rafinărie a Slovaciei, în timp ce livrările Lukoil reprezintă aproximativ 25-30% din importurile de petrol ale Ungariei.

Restricțiile au creat deficit de aprovizionare în Budapesta, care depinde de Rusia pentru 70% din aprovizionarea cu petrol, Lukoil furnizând jumătate din acest volum. În urma mișcării Ucrainei, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat că această măsură ar putea amenința securitatea energetică pe termen lung a Ungariei.

„Autoritățile ucrainene și-au arătat dorința de a găsi o soluție la situație, dar ѓn luna iunie, Kievul a impus sancțiuni care blochează tranzitul petrolului din Lukoil către Europa Centrală pentru a întrerupe sursa de venit a Kremlinului folosită pentru a-și susține armata. Cu toate acestea, interdicția Ucrainei nu se aplică altor exportatori ruși de petrol care încă folosesc conducta”, a spus Szijjarto.

Ungaria а аменинќат va bloca rambursările Uniunii Europene pentru statele membre care au furnizat muniții Ucrainei până când Kievul va permite tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil printr-o conductă pe teritoriul său, a declarat marți (23 iulie) ministrul ungar de externe.

Lukoil este una dintre numeroasele companii rusești care furnizează petrol Ungariei și Slovaciei prin partea de sud a conductei Drujba din Ucraina. Pe 18 iulie, tranzitul s-a oprit. Ungurii s-ar putea confrunta cu prețuri vertiginoase la energie și penurie de electricitate în doar câteva săptămâni, dacă nu se va găsi o soluție.

Ungaria ar putea negocia mai multe importuri cu cealaltă mare companie rusească, Rosneft sau ar putea intensifica livrările din Croația prin conducta Adria. Budapesta are, de asemenea, rezervele sale strategice de urgență, care au suficient petrol pentru 90 de zile.

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Kievul că a luat o „decizie politică”. Peskov susține că situația este „critică” pentru cei care încă cumpără petrol rusesc.

Ungaria a rămas cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE și s-a opus în mod repetat aderării Ucrainei la NATO și UE, s-a opus și sancțiunilor împotriva Rusiei și a subminat sistematic eforturile de ajutor occidentale pentru Ucraina.

Moscova a câștigat 180 de miliarde de dolari din exporturile sale de petrol doar anul trecut.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult