Economic

Fermierii spun că vor avea datorii mari față de creditori: Soluțiile propuse de autorități

Agricultorii moldoveni insistă pe declararea stării de urgență în sectorul agricol, după ce arșița și seceta din ultima perioadă au distrus o bună parte din culturi. Disperați, fermierii spun că în lipsa recoltei mult așteptate se vor pomeni cu datorii și mai mari față de creditori. La rândul lor, autoritățile din domeniu spun că vor discuta propunerea cu reprezentanții băncilor comerciale și cu alți creditori, pentru a fi evaluat impactul economic.

Facebook: Ministerul Agriculturii
Sursa: Facebook: Ministerul Agriculturii

În cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii, producătorii agricoli au propus declararea stării de urgență ca măsură necesară pentru a negocia condiții mai favorabile cu creditorii.

„Declarând stare de urgență, furnizorii noștri, noi le dezlegăm și lor mâinile, fiindcă ei tot la rândul lor sunt împrumutați, au luat material semincer, împrumuturi. Declarând stare de urgență noi avem posibilitatea, este un plus că însăși Guvernul poate să se adreseze către structurile europene, demonstrând că la noi este situație gravă. Noi acum facem actele în toate raioanele, constatăm situația reală în teritoriu și cerem să fie instaurată această stare de urgență”, a spus Ion Plămădeală, reprezentant al Asociației Forța Fermierilor.

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că va discuta propunerea inclusiv cu băncile comerciale, dar și cu distribuitorii de împrumuturi. În același timp, ministrul spune că a recepționat deja informațiile despre pagubele înregistrate în urma secetei din zonele centru și nord. Zilele următoare urmează să analizeze și starea de lucruri în zona de sud a țării.

„Atunci când vorbim despre Cahul, Cantemir, Căușeni și alte raioane ca Vulcănești sau Basarabeasca, seceta este o parte componentă a mediului deja, vorbim despre ceva ce poartă caracter mai mult stabil decât periodic. Vor fi deplasări și consultări în raioane, întâlniri cu agricultorii, a oamenilor de știință, cu recomandări foarte clare despre modul în care să începem să ne acomodăm acestor schimbări climatice și să facem totul, să oprim pierderile agricultorilor care suferă din cauza secetei”, a menționat Vladimir Bolea.

În același timp, Ministerul Agriculturii îndeamnă fermierii să obțină certificate de forță majoră, iar în baza acestora să ceară băncilor suspendarea plăților și dobânzilor. De menționat că seceta a afectat culturile de porumb în raioanele Taraclia, Cahul și Cantemir din sudul țării în proporție de la peste 70 la sută, iar cele de floarea-soarelui în proporție de aproape 80 la sută.

Citește mai mult