Ambuteiajele din Chișinău – motiv de dispută între primarul capitalei și ministrul Infrastructurii
Ceartă între primarul capitalei, Ion Ceban, și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Totul ar fi pornit de la o postare a edilului unde a publicat mai multe poze cu șantierul de pe șoseaua din preajma pieței Pruncul din Chișinău și menționează că guvernarea nu vede ambuteiajele de acolo, dar le vede doar pe cele de pe podul din strada Mihai Viteazul. Într-un final, cu o reacție a venit și ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.
Totul ar fi pornit de la o postare a edilului, unde menționează că cei de la guvernare se plâng pe ambuteiajele de pe podul din strada Mihai Viteazul, însă nu ar vedea că și pe șantierul de la ieșirea din Chișinău, care duce spre satele Ghidighici și Grătiești, sunt ambuteiaje din cauza lucrărilor de construcție, care nu se mai termină.
„Și acest pod nu este Mihai Viteazul și Primăria Chișinău nu este responsabilă. Dar niciun membru din PAS nu se plânge de ambuteiajele zilnice de pe acel drum care ocolește Chișinăul. Nu se vor lăuda, deoarece Guvernul îl repară, dar nimeni din PAS nu iese în public să spună că lucrările durează de mai bine de 2 ani și că costă peste 180 de milioane de lei. Potrivit contractului, proiectul trebuie să se finalizeze în octombrie anul curent, dar mai este încă tare mult de lucru și nimeni nu comunică despre acest lucru. Însă aici tac și arată cu degetul către Chișinău, unde cunosc foarte bine că lucrările la un pod de dimensiuni mari, precum Mihai Viteazul, sunt destul de complexe”, a menționat Ion Ceban.
La scurt timp, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a venit și el cu o reacție. Într-o postare pe Facebook, el îl numește pe Ceban mincinos, deoarece a spus că termenul limită de finalizare a proiectului este octombrie, însă ar fi luna decembrie 2024.
„Ivan Ceban este un mincinos. În loc să facă tot posibilul să grăbească lucrările de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazul, s-a apucat să scrie minciuni despre proiectul de construcție a podului doi și drumului de acces spre zona Pruncul. Ivan, oamenii văd. Orice ai face pentru a ascunde lipsa de progres la podul de pe Mihai Viteazul oamenii stau zilnic în ambuteiaje în acea zonă. Ivan, copiii mor din cauza infrastructurii construite de tine, iar tu te-ai apucat să arăți cu degetul. Ivan, tot ce faci tu în oraș a dus la ambuteiaje, inundații și riscuri pentru viețile umane”, a notat Andrei Spînu.
Echipa de filmare a mers la podul din strada Mihai Viteazul și a discutat cu șoferii. Aceștia spun că încearcă la maximum să evite zona, însă când se pomenesc pe pod, stau și câte 30 de minute.
„E foarte greu. În fiecare z merg pe aici. Așa merg lucrările, nu știu, lipsă de oameni, de materiale”.
„Încet mergem înainte, așa ne este primarul, ce să facem. Ocolim că e prea aglomerat”.
„Foarte rar merg pe aici, deoarece știu că este ambuteiaj”, susțin șoferii.
Echipa noastră a mers și la șantierul de la ieșirea din Chișinău, care duce spre satele Ghidighici și Grătiești, iar pentru că ambuteiajul se degaja repede, a fost imposibil să discute cu șoferii.