Politic

Igor Grosu: Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău trebuie administrate de companii credibile

Spațiile comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) trebuie să fie administrate de companii credibile, nu de reprezentanții lui Șor, afirmă președintele Parlamentului, Igor Grosu. În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, Grosu a explicat că Parlamentul a ajustat lista bunurilor publice nepasibile de privatizare pentru „a securiza” Aeroportul.

Igor Grosu susține că includerea AIC în lista bunurilor statului care nu pot fi privatizate va permite „securizarea” Aeroportului. În plus, modificarea legislativă va permite statului să negocieze pe o perioadă mai lungă de timp cu companiile interesate să închirieze spațiile comerciale din incinta aerogării.

„Noi o să mergem în continuare înainte. Am rugat și colegii de la APP – comunicăm cât mai mult, cât mai des, explicăm. Trebuie să ajungă aceste spații pe mâinile unor companii credibile și să le scoatem de pe mâinile bandiților. Eu îmi permit să spun acest lucru. Ele, din păcate, încă sunt gestionate de reprezentanții grupării criminale organizate care a fost scoasă în afara legii”, a declarat Igor Grosu.

Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a comentat cele trei licitații eșuate de la Aeroport. El a subliniat că guvernarea dorește ca procesele să fie organizate „corect”. Deși autoritățile nu doresc prezența companiilor care lucrează pentru grupul criminal organizat la Aeroport, „nu pot pur și simplu să-i dea afară”, precizează ministrul.

„Doar cifrele din iunie arată că acolo au fost circa 400 de mii de pasageri și ei trebuie să poată să își cumpere apă, etc. Nu putem să facem asta repede. Avem nevoie de o nouă companie care va putea face asta calitativ și conform standardelor europene. Din păcate, au fost aceste procese. Dar chiar și anularea acestor trei licitații demonstrează că guvernarea dorește ca acest proces să fie corect și așa va fi”, a declarat Andrei Spânu.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului în martie 2023, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, fugarul Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, declara anterior șefa statului. Șor a negat acuzațiile aduse.

După revenirea în proprietatea statului, autoritățile au organizat trei licitații pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport, toate eșuând. Primele două licitații au fost investigate de Procuratura Anticorupție, iar în mai procurorii au decis încetarea urmăririi penale.

Pe 25 iulie, Parlamentul a votat, în lectura a doua, un proiect de modificare a Anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Documentul, întocmit pe baza propunerilor autorităților administrației publice centrale și locale, include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor publice nepasibile de privatizare.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult