Externe

Corespondență // Spania caută abolirea legii „mordaza” („căluș”)

Spania este singura țară a Uniunii Europene în care funcționează încă din 2015 o lege prin care e absolut interzis să fotografiezi sau să filmezi polițiști, mai ales în acțiune. S-a spus încă de pe atunci că legea spaniolă legalizează de facto violențele polițienești și interzice cetățenilor și presei să atragă atenția asupra eventualelor abuzuri.

Amnesty international
Sursa: Amnesty international

Pe scurt, dacă niște polițiști, într-o manifestație spaniolă, bat o manifestantă pașnică iar cineva filmează și difuzează asta, cel care a făcut-o riscă o amendă de 30.000 euro.

Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez este însă pe cale de a schimba această lege. Nu va fi de fapt o abrogare totală, ci o reformă a legii, dar se pare că de data aceasta, după mai multe încercări eșuate, partea cea mai dăunătoare a legii călușului va fi dezactivată.

Noul acord la care a ajuns guvernul include reforme la Codul Penal, cum ar fi pedepsele pentru reprimarea infracțiunii de insulte împotriva Coroanei și a altor instituții.

E vorba de așa-numita „lege căluș” [„ley mordaza"]. Pe lângă impunerea unui sistem de amenzi care merg până la 30.000 de euro pentru orice, inclusiv, cum spune vag textul legii, opoziția - chiar pașnică - la măsurile autorităților, textul mai prevede și aceea că autoritățile pot interzice dinainte orice fel de manifestație, dacă consideră că „ordinea" ar putea fi amenințată.

În 2020, și Franța a încercat să introducă o lege foarte controversată (loi sur la « sécurité globale »), care ar fi pedepsit filmarea polițiștilor și mai ales prevedea foarte severe penalități pentru difuzarea imaginilor cu polițiști.

In Spania, guvernul mai poate însă interzice și manifestațiile în zone sensibile… Acestea fiind însă rău, sau deloc, definite, orice zonă poate fi desemnată sensibilă, ducând la intervenția poliției.

Partizanii legii o pitesc sub eticheta „dreptului la imagine” ce trebuie să le fie concedat polițiștilor, ca și oricărei alte persoane. In realitate, „dreptul la imagine” a dus deja la îngrădirea activității jurnalistice, ajungându-se până acolo încât nu mai poți filma sau fotografia într-un spațiu public fără a cere acordul tuturor trecătorilor care îți traversează cadrul imaginii.

Legea călușului a fost aprobată de Guvernul lui Mariano Rajoy în 2015 pentru a penaliza protestele sociale. Și a reușit: din decembrie 2022 au fost aplicate aproape două milioane de amenzi.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult