Muzicieni europeni își unesc talentele la școala de vară din Ivancea: Concerte spectaculoase au loc sub bagheta lui Jesko Sirvend
Muzicieni din 10 țări europene participă în aceste zile la școala de vară organizată de Moldovan National Youth Orchestra la Ivancea. Atelierele de măiestrie și repetițiile se desfășoară sub bagheta reputatului dirijor din Germania Jesko Sirvend. Pe 3 august, tinerii muzicieni vor prezenta un program de muzică clasică în aer liber la Butuceni, iar pe 4 august vor evolua la Sala cu Orgă.
Deși sunt din diferite țări europene, Simfonia a patra a lui Brahms i-a unit pe tinerii muzicieni în dorința de a demonstra frumusețea și profunzimea acestei renumite creații. Pentru fiecare dintre ei, școala de vară este o experiență.
„O oportunitate foarte frumoasă de a lucra cu toți împreună, de a socializa. Cred că aduc idei noi, pe care noi, în Moldova, nu le-am mai auzit. Așa că, da, avem de învățat unii de la alții”, a relatat elev Mihai Mangîr, elev la Liceul „Ciprian Porumbescu”.
„Deoarece am venit într-o țară mică, nu aveam idee ce o să fie, dar am rămas impresionat de nivelul, de calitatea muzicienilor și a muzicii”, a menționat Anton, student în Spania.
La concertele din 3 și 4 august vor răsuna creații ale compozitorilor germani, francezi sau italieni.
„Este o premieră pentru că materialul a fost greu de obținut, l-am găsit. Programul reflectă foarte bine și numele-generic din acest an - „Orchestra de tineret Moldova-Europa””, susține managerul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian.
Dirijorul german, invitat la această ediție a școlii de vară, este foarte exigent. Și-a propus ca împreună cu tinerii muzicieni să aducă la cel mai înalt nivel interpretativ creațiile marilor compozitori.
„În contextul acestor timpuri, când lumea este atât de divizată, bulversată, este foarte important ca oamenii din diferite țări să se unească. Iar cel mai bun mod de a uni oamenii este muzica”, a declarat dirijorul din Germania, Jesko Sirvend.
Până la sfârșitul verii urmează și alte întâlniri cu spectatorii, în special, cu cei din localitățile rurale.
„Vom merge cu muzicienii din diaspora, care trăiesc în Europa, inclusiv, cei care sunt în reședință și vom merge în format cameral cu recitaluri de muzică clasică în șapte sate din nord”, a adăugat Andriano Marian.
Școala de vară se desfășoară cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și al partenerilor externi.