Externe

Venezuela, zguduită de proteste. Peste 750 de manifestanți au fost reținuți, iar 16 au murit

În Venezuela continuă protestele violente după alegerile prezidențiale de duminică, care i-au dat președintelui Nicolas Maduro un al treilea mandat consecutiv. Bilanțul morților se ridică la 16, după ce oamenii au ieșit din nou în stradă pentru a contesta rezultatul oficial al alegerilor. De la bun început, confruntările între protestatari și poliție au fost violente. Peste 700 de persoane au fost rănite. Opoziția denunță fraude masive la scrutinul din weekend, și susține că votul ar fi fost câștigat de candidatul lor - victorie care era prezisă și de sondajele de opinie. Comunitatea occidentală nu recunoaște alegerile drept democratice.

Opoziția are acces la 90 de procente din voturile numărate, pentru că potrivit legii totalizarea se face în prezența martorilor. Protestele au început alaltăieri după ce Nicolas Maduro a revendicat a treia victorie consecutivă, iar autoritatea electorală a confirmat-o, fără să încheie numărătoarea. Opoziția speră că protestele vor pune presiune internațională pentru ca Maduro să recunoască înfrângerea în fața lui Edmundo Gonzalez. Până acum, cel puțin 16 persoane au decedat și peste 750 au fost arestate.

„Militarii sunt și ei cetățeni și au văzut cu proprii ochi triumful unei țări împotriva tiraniei și astăzi le transmitem acest mesaj: Datoria lui este să apere suveranitatea și poporul Venezuelei”, a spus Maria Corina Machado, lideră de opoziție, Venezuela.

În timp ce opoziția susține că Edmundo Gonzalez a obținut o victorie zdrobitoare cu peste 70 de procente, Maduro pretinde că are un scor de 51 la sută. El are de partea sa structurile de forță, iar fraternizarea cu poporul în cazuri izolate nu a fost confirmată. Maduro acuză opoziția de încercarea unei lovituri de stat.

„În fața istoriei, în fața constituției și a poporului venezuelean, îl declar responsabil pe Gonzalez Urrutia de tot ce se întâmplă în Venezuela”, a declarat Nicolas Maduro, președintele ales al Venezuelei.

Grupul american de monitorizare a alegerilor Carter Center nu poate verifica dacă rezultatele sunt corecte, pentru că autoritatea electorală nu a prezentat datele pentru fiecare secție în parte. Statele Unite, Brazilia, Chile și Uniunea Europeană solicită publicarea proceselor verbale pentru 30 de mii de urne de vot din toată țara.

„Trebuie asigurate transparența și integritatea procesului electoral. Și asta necesită o verificare independentă a înregistrărilor oficiale la fiecare secție de vot. Am cerut să ni se ofere imediat accesul la registrele de vot. Până când nu vor fi făcute publice, rezultatele alegerilor nu pot fi recunoscute”, a declarat Josep Borrell, șeful Diplomației UE.

Nicolas Maduro este la putere din 2013, Timp în care s-a aliat cu Rusia, China și Cuba. În această perioadă, PIB-ul a scăzut cu 80 de procente, iar peste șapte milioane de venezueleni au emigrat. Valurile de proteste din trecut, deși cu victime umane și sute de decese, nu au reușit înlăturarea lui de la putere. Venezuela este țara cu cele mai mari rezerve de petrol dovedite.

Citește mai mult