Regional

Perla satului Ivancea: Conacul Balioz atrage turiști deși restaurarea nu este finalizată

Conacul Balioz din comuna Ivancea, raionul Orhei, redeschis toamna trecută în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, devine un punct de atracție pentru turiști. Asta chiar dacă specialiștii încă urmează să realizeze proiecte de restaurare a conacului și a parcului, ambele valoroase monumente de valoare națională.

Deși cunosc din copilărie conacul, parcul și toate acareturile, localnicii continuă să se minuneze de comoara satului.

A fost o adevărată valoare, dar a fost distrusă. - Dar acum? - Dar acum totul trebuie restaurat. Aceasta este bogăția noastră”.

Conacul, construit în perioada 1852-1873, a aparținut moșierului de origine armeană Garabet Balioz. După refugiul, în 1940 a urmașilor familiei Balioz, conacul și parcul au trecut prin vremuri dificile. Mai ales după anul 2006 când a fost transmis unui agent economic privat care a mutilat construcția.

Din 2015, când am luat obiectul înapoi, ne străduim să-l reamenajăm. 0.28 0.48 Parcul e un monument de arhitectură peisajeră de la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX. Din păcate, și parcul e în paragină, e catastrofă. Noi am reușit să reamenajăm doar o mică parte din acest parc”, a spus directorul Complexului conacul Balioz, Mihail Potorac.

Pe una dintre aceste cărări, printre arbuștii de buxus neobișnuit de înalți, am ajuns la Turnul de apă.

De aici se aproviziona cu apă tot conacul și casa moșierului, și curtea gospodărească. Este o fântână arteziană chiar sub turn”, susține directorul conacului.

Complexul Balioz este filiala Muzeului Național de Etnografie, care a inaugurat aici două expoziții - file din istoria familiei Balioz, iar cea de-a doua reprezintă măiestria cioplitorilor în piatră din zona Orheiului.

Acest conac are nevoie de un proiect foarte amplu de restaurare de viziune foarte clară cum pute valorifica mai departe acest spațiu, deoarece el a fost mutilat, multe monumente au fost distruse, pierdute pentru totdeauna”, a menționat directorul Muzeului Național de Etnografie, Petru Vicol.

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an, la Conacul Balioz va fi organizată o expoziție de covoare și ceramică din colecția Muzeului Național de Etnografie.

Citește mai mult