Social

Depunerea dosarelor la universități pe ultima sută de metri: Din străinătate, la Alma Mater

Pe ultima sută de metri, viitorii studenți au venit miercuri la universitățile din țară pentru a depune dosarul la facultatea dorită. Chiar dacă o puteau face online, aceștia ne-au spus că pentru a fi siguri că au intrat în concurs, au decis să vină la universitate. Majoritatea dintre aceștia, reveniți de peste hotare, spun că vor să contribuie la viitorul țării de acasă.

Printre cei care au depus dosarul pentru studii se numără și Boris Grosu. Dorul de casă l-a făcut să-și continue studiile la Universitatea de Stat, după ani buni în România. Tânărul spune că schimbarea vine de la fiecare, iar Republica Moldova are nevoie de specialiști acasă.

„Am plecat din țară, deoarece îmi doream să ies din zona de confort, să-mi încerc viața într-o altă țară, să văd cum e acolo. Mi-a plăcut experiența, dar mereu îmi doream să mă întorc înapoi”, a spus Boris Grosu.

După șapte ani de trai în China și studii la Moscova, a decis să revină și Cătălina Podlubnîi.

„Principalul meu scop e să rămân în țară. Am fost plecată și am revenit. Sunt foarte pregătită, abia aștept, sunt entuziasmată. - La ce ai depus? Ce urmează să faci? - Drept vamal, drept fiscal”, a precizat Cătălina Podlubnîi.

Chiar dacă admiterea se face online, viitorii studenți preferă să vină la universitate pentru a depune dosarul. La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” am întâlnit-o pe Patricia Nagomi care se grăbea să depune actele.

„Am fost plecată din țară și până a fost diploma de bacalaureat gata, azi am primit-o și nu am mai așteptat și am venit deodată. Am venit să depun actele pentru facultatea de stomatologie și medicină generală. E un vis pe care-l am de când am fost eu prima dată la stomatolog”, susține Patricia Nagomi.

Pe holul Universității de Medicină i-am întâlnit și pe frații Jasmin și Ali Darwich, originari din Iordania, dar cu rădăcini moldovenești. Interesul pentru țara de unde provin și iubirea pentru medicină i-a făcut să se stabilească aici. Jasmin deja e studentă, iar fratele ei, Ali, abia urmează să înceapă studiile.

„Îmi place pediatria sau dermatologia, dar mai am timp. Fratele meu vrea la stomatologie, are și el un vis din copilărie. Mămica mea este farmacistă, tatăl este farmacist și așa a început tot”, a menționat studenta Jasmin Darwich.

Responsabilii comisiilor de admitere menționează că în acest an au depus dosarele tot mai mulți studenți din diasporă.

„Avem și studenți din diasporă, asta ne bucură, sunt cetățeni ai Republicii Moldova, copiii cetățenilor Republicii Moldova care au plecat, sunt stabiliți cu traiul peste hotare, finalizează instituțiile de absolvire. Avem din Italia, din Portugalia, avem din Irlanda, din Statele Unite”, a precizat membrul Comisiei de admitere de la USMF, Gheorghe Harea.

Universitățile din Republica Moldova propun la admiterea din acest an aproximativ nouă mii de locuri bugetare la licență, masterat, rezidențiat și secundariat clinic. Afișarea rezultatelor finale de admitere se va face pe 9 august, în sesiunea de bază, iar pe 20 august - în cea suplimentară.

Citește mai mult