Social

Asigurările auto, mai scumpe pentru taxiuri: șoferii avertizează că costul unei călătorii s-ar putea majora

Liberalizarea pieței asigurărilor auto a făcut ca prețul asigurării de răspundere civilă auto (RCA) să crească și să varieze mult, în funcție de compania de asigurare. Astfel, potrivit noilor prețuri care au intrat în vigoare din 14 ianuarie, dacă șoferii cu experiență, care nu au fost implicați în accidente, ar putea plăti deja mai puțin, prețul RCA pentru mașinile de taxi a crescut de peste două ori. Șoferii de taxi spun că aceste majorări ar putea duce la scumpirea călătoriilor.

Liberalizarea pieței pune sub presiune, în primul rând, companiile de taxi. În cazul lor, RCA crește în preț de la 6800 până la 15 mii de lei. Președintele Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, Constantin Condrea, spune că 35 de companii de taxi au semnat deja o petiție adresată Parlamentului, în care precizează că firmele de transport pasageri au ajuns să plătească cele mai scumpe polițe din Europa. Marți, reprezentanții asociației vor purta discuții pe acest subiect cu membrii comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

„După această ședință deja vom reveni cu detalii și deciziile care sperăm că o să fie primite, sau o să primim careva răspunsuri de la autorități pe cazul dat. Neapărat, dacă costurile la serviciu cresc, crește și plata pentru acest serviciu”, a menționat Constantin Condrea.

Șoferii de taxi spun că aceste majorări ar putea genera o criză a forței de muncă sau va duce la scumpirea serviciilor.

„Eu în taxi nu sunt demult, dar așa dezastru care se face acum nu am cuvinte. Dacă o să se ridice planul la mașini noi pierdem oamenii și așa oameni nu sunt”;

„Probabil nu o să mai lucrăm. Acum am înțeles că este 14 mii asigurarea, dar o să fie și mai mult, nici nu mai înțeleg. Am să lucrez până expiră a mea și nu o să mai iau alta”;

„Este scump. Cineva va cumpăra, cineva nu va cumpăra această asigurare, cum altfel, nu vor fi taxiuri, dar cred că se ia o decizie la nivel de directori”, au spus taximetriștii.

Banca Națională a anunțat că liberalizarea parțială a primelor RCA stabilește o normă potrivit căreia prețul unei polițe de asigurare RCA pentru vehiculele și asigurații care corespund acelorași criterii nu mai este identic la toți asigurătorii. Prețurile sunt stabilite de către asiguratori în funcție de portofoliu, numărul și valoarea daunelor plătite, prognoza evoluției acestora, precum și de cheltuielile administrative individuale ale companiilor. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, spune că acest lucru ar trebui să-i responsabilizeze pe șoferi.

„Esența acestei reforme este ca fiecare șofer să poată plăti mai mult sau mai puțin în funcție de cât e de disciplinat, câte amenzi, accidente a avut în anul precedent. Deci, dacă până la această reformă toți plăteau egal RCA-ul, acum acesta nu este valabil”, a declarat Alaiba.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice deținător de mașină. Pentru lipsa asigurării obligatorii proprietarul autovehiculului riscă o amendă între 1.500 și 3.000 de lei. În plus, acesta va suporta toate cheltuielile legate de prejudiciul cauzat de accidentul rutier.

Citește mai mult