Mai mulți disidenți ruși au fost eliberați în cel mai mare schimb de deținuți dintre Rusia și Occident
ACTUALIZARE: Schimb istoric de deținuți între SUA și Rusia. Mai mulți cetățeni americani condamnați în Rusia au fost eliberați într-un schimb de prizonieri, considerat cel mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Printre ei sunt jurnaliștii americani Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, alături de fostul pușcaș marin Paul Whelan. SUA și aliații săi i-au predat Rusiei opt persoane. Printre cei eliberați se numără și activistul Vladimir Kara-Murza, care deține dublă cetățenie: rusă și britanică, politicianul de opoziție Ilia Iașin și activistul pentru drepturile omului, Oleg Orlov. În total, schimbul de deținuți dintre Rusia, pe o parte, și SUA, Germania și alte trei state occidentale, pe de altă parte, include 24 de persoane.
Potrivit presei internaționale, schimbul de prizonieri a avut loc pe aeroportul din capitala Turciei, Ankara.
Potrivit Rador, Vladimir Putin a semnat decrete de grațiere a condamnaților implicați în schimb, a anunțat Kremlinul. Printre cei grațiați de Putin și implicați în schimb se numără 13 persoane.
„Decizia de a semna decretele a fost luată în vederea returnării cetățenilor ruși reținuți și închiși pe teritoriul statelor străine. (..)Moscova este recunoscătoare conducerii tuturor țărilor care au acordat asistență în pregătirea schimbului", a declarat Kremlinul într-un comunicat.
Casa Albă a declarat că SUA au negociat acest schimb complex cu Rusia și alte țări. Aceasta a declarat că opt persoane deținute în Occident au fost trimise înapoi în Rusia. Germania a confirmat că printre aceștia se numără Vadim Krasikov, condamnat pentru uciderea unui disident exilat la Berlin.
Într-o declarație publicată de Casa Albă, președintele american Joe Biden calificat drept o „ispravă a diplomației” schimbul de prizonieri cu Rusia, salutând efortul diplomatic de care a fost nevoie pentru a obține eliberările.
„Astăzi, trei cetățeni americani și un deținător american de carte verde care au fost închiși pe nedrept în Rusia se întorc în sfârșit acasă: Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva și Vladimir Kara-Murza. Înțelegerea care le-a asigurat libertatea a fost o ispravă a diplomației“, a spus el.
Biden a declarat că real a asigurat eliberarea a 16 persoane din Rusia – inclusiv cinci germani și șapte cetățeni ruși care erau prizonieri politici.
„Unele dintre aceste femei și bărbați au fost deținuți pe nedrept timp de ani de zile. Toți au îndurat suferințe inimaginabile și incertitudine. Astăzi, agonia lor a luat sfârșit”, a declarat Biden, notează caleaeuropeană.ro
"Their brutal ordeal is over and they're free."
— Bloomberg (@business) August 1, 2024
President Biden announced Russia freed Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich, former US Marine Paul Whelan, and two others in the largest prisoner exchange with the West in decades https://t.co/WiXX1MP0Em pic.twitter.com/F89ZFTWflx
Știrea inițială: Schimb de deținuți între Rusia și Occident: jurnalistul american Evan Gershkovich ar fi fost eliberat
Rusia îi eliberează pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan ca parte a unui schimb major de deținuți cu SUA, potrivit unor persoane familiarizate cu situația citate de Bloomberg.
Cei doi, încarcerați în Rusia pe baza unor acuzații de spionaj pe care atât ei, cât și SUA le neagă, ar fi în drum spre destinații din afara Rusiei.
În cadrul acordului de schimb, SUA și aliații săi vor returna Rusiei deținuți ruși închiși în străinătate, au declarat sursele Bloomberg. Alte detalii privind schimbul de deținuți nu sunt cunoscute.
Amintim că jurnalistul american, Evan Gershkovich, a fost condamnat luna trecută de o instanță rusă la 16 ani de închisoare pentru spionaj, după un proces secret calificat drept „fals” de către angajatorul său.
Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg în martie 2023, în timp ce se afla într-o deplasare de serviciu.
Ulterior, a fost acuzat că a încercat să obțină informații despre o uzină de armament, care producea tancuri, și să le transmită Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite. Este primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia de la încheierea Războiul Rece, în 1991.
În ceea ce-l privește pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, el a fost reținut în 2018 și a fost condamnat la 16 ani de închisoare în 2020 tot pentru spionaj. El era cel mai „vechi” deținut american din închisorile ruse. Washingtonul a vrut să obțină eliberarea lui în 2022, când autoritățile americane l-au eliberat pe traficantul de arme rus Viktor Bout, pentru a asigura eliberarea baschetbalistei Brittney Griner, după ce vedeta americană de baschet a stat închisă nouă luni în Rusia pentru trafic de droguri. Moscova nu a fost însă de acord să îl elibereze și pe Whelan.
În ciuda celor mai proaste relații dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece încoace, schimbul ar putea fi unul dintre cele mai mari de până acum, spune Frank Gardner, corespondentul BBC pentru securitate
Acesta ar fi unul dintre cele mai mari și mai neobișnuite schimburi de prizonieri din istoria modernă. Potrivit BBC, este extraordinar atât numărul mare de prizonieri implicați - până la 24 - cât și numărul de țări - SUA, Rusia, Germania și alte trei state europene.
Russia is releasing Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich and former US Marine Paul Whelan in a major multi-country prisoner swap https://t.co/dJwRUTvSBj
— Bloomberg Politics (@bpolitics) August 1, 2024