Justiție

ACTUALIZARE // 30 de zile de arest pentru funcționarii bănuiți de trădare de patrie în interesul Rusiei

Cei doi funcționari – unul angajat al Parlamentului și altul al Poliției de Frontieră – bănuiți de spionaj și complot împotriva Republicii Moldova, își vor petrece următoarele 30 de zile în penitenciarul nr. 13. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 2 august, în lipsa învinuiților.

ACTUALIZARE 15:15: Polițistul de frontieră cercetat pentru complot împotriva Republicii Moldova în interesul Federației Ruse a fost plasat în arest preventiv. Acesta își va petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, conform deciziei magistraților.

ACTUALIZARE 12:47: Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie în interesul Federației Ruse, își va petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Centru, sediul Ciocana, în lipsa bănuitului. Acesta a invocat motive de sănătate.

„Dumnealui are o stare de sănătate precară și, respectiv, am prezentat instanței un document confirmativ și am solicitat să fie examinat în lipsa. Clientul nu a acceptat, la moment, să ofere careva declarații și să comunice poziția acestuia”, a declarat Gheorghe Ionaș, avocatul lui Ion Creangă.

Decizia pe cazul polițistului de frontieră nu a fost pronunțată, deocamdată. Avocatul acestuia spune că a optat pentru o măsură mai blândă.

„Am optat pentru o măsură non-privativă de libertate, însă în situația în care instanța decide că clientul meu ar urma să fie izolat, să aplice măsura preventivă arestul la domiciliu. Este în stare de șoc. Încă nu înțelege ce se întâmplă și nu își recunoaște vinovăția”, a declarat Adrian Istrati, avocat, pentru Teleradio-Moldova.

ACTUALIZARE: 11:40: Procurorul de caz Vitalie Chișcă a declarat pentru Teleradio-Moldova că Ion Creangă este cercetat pentru trădare de patrie. Potrivit probelor, acesta ar fi perceput între 200 și 2000 de euro pentru informațiile furnizate angajatului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Ar fi vorba, în special, de informații privind activitatea Legislativului, proiecte de legi, precum și informații cu caracter personal. Funcționarul nu face declarații pentru organele de drept, a precizat procurorul de caz.

Polițistul de frontieră este cercetat pentru complot împotriva Republicii Moldova. Acesta nu își recunoaște vina, a precizat procurorul PCCOCS Vitalie Chișcă.

„Este vorba, în primul rând, de informații ce țin de activitatea inclusiv a instituției Parlamentului Republicii Moldova, de anumite proiecte legisltive și nu numai. Fiind documentat și prins în flagrant, adică în momentul petrecerii întrevederii conspirative între cetățeanul Moldovei și Federației Ruse, în cadrul comunicării au fost divulgate și alte date. Potrivit măsurilor speciale de investigație reiese că inclusiv că au fost transmise și informații care se atribuie la secret de stat. Au fost documentată remunerație venită pentru însărcinările care s-au trasat. Sumele ar varia, de exemplu, începând cu 500 până la 2000, ar fi vorba de dolari”.

ACTUALIZARE 10:47: Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează în aceste momente demersul procurorilor, care cer 30 de zile de arest pe numele a doi funcționari – un angajat al Parlamentului și altul al Poliției de Frontieră – suspectați de spionaj în favoarea Rusiei. Ședința are loc în lipsa bănuiților, la solicitarea acestora.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cere 30 de zile de arest pentru șeful Direcției juridice a Parlamentului Ion Creangă și polițistul de frontieră, bănuiți de spionaj și complot împotriva Republicii Moldova. Demersul va fi examinat începând cu ora 11.00, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Procurorii PCCOCS solicita 30 de zile de arest pentru ambii învinuiți, în dosarul anunțat miercuri. Demersurile procurorilor specializați au fost depuse în cea de-a doua jumătate a zilei de joi. Urmează ca instanța să se pronunțe cu privire la aceste masuri preventive, în scopul desfășurării obiective a investigațiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit legii, până la trimiterea dosarului în judecată, urmată de pronunțarea unei sentințe finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.

Amintim că procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au descins pe 31 iulie la Parlament. În rezultat, șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, pentru spionaj și complot împotriva țării noastre.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit informații care ar fi putut prejudicia interesele Republicii Moldova unui angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Creangă și angajatul IGPF au fost suspendați din funcție, pe perioada investigațiilor, iar angajatul Ambasadei – declarat persona non grata.

Acesta este al doilea caz de spionaj în Republica Moldova, în ultimele două luni.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult