Producătorii mici, încurajați să aplice la un nou program de sprijin guvernamental
Producătorii mici vor beneficia de finanțare nerambursabilă din partea statului pentru a-și dezvolta afacerile. În acest sens, Guvernul a aprobat un nou program de sprijin pentru aceștia, care urmează să fie elaborat și implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Documentul prevede că întreprinderile vor primi finanțare de 70 la sută din proiectul investițional, dar suma nu va depăși jumătate de milion de lei per producător. Pentru a fi eligibili, antreprenorii trebuie să aibă o contribuție proprie de 30 la sută din investiția totală și să activeze de cel puțin un an.
Ion Lungu a pus pe roate o afacere în domeniul jocurilor inteligente pentru copii. Ajutat de un prieten, acesta confecționează totul din materie primă ecologică, pentru a nu dăuna sănătății celor mici. Este vorba despre jocuri care dezvoltă diferite abilități ale copiilor, începând cu vârsta de trei ani. Ion Lungu povestește că totul a început acum doi ani, cu o investiție proprie de o mie de euro, care a ajuns în prezent la peste 70 de mii de euro.
„Aici unde ne aflăm este și producerea și depozitul, unde facem toate jucăriile. Tot aici este și cabinetul de modelare, fiecare detaliu se modelează aici, după care se dă mai departe în lucru. În prezent, avem deja 12 modele de jocuri, urmează să le expunem în magazinele de jucării din țară, le vindem și online. Acum toate modelele sunt fabricate din ghips, dar vom face și ceva din lemn. În prezent, sunt 12 modele, sunt monumente istorice și acum încercăm să facem și ceva național”, a spus producătorul Ion Lungu.
Recent, el a accesat și un grant în cadrul programului PARE 1+1 în valoare de 280 de mii lei, bani din care intenționează să procure utilaje pentru producerea și asamblarea pieselor pentru jocuri. Totodată, producătorul spune că vrea să-și extindă afacerea și pe piața din România, astfel că intenționează să aplice și la programul aprobat recent de Guvern pentru sprijinul micilor producători.
„Vrem să ne internaționalizăm, să ieșim pe piața europeană. Acum noi am trecut toate certificările, care ne permit să activăm și în România. Ce ține de granturi, cred că vom mai aplica. Avem nevoie de utilaje multe și în cantități foarte mari. Ar fi bine pentru producătorii care încep, sunt la început de cale, să li se ofere o scutire de taxă pe o perioadă de 1-2 ani, ca producătorii să se poată pune pe picioare mai bine”, susține producătorul.
Ion Lungu are în prezent trei angajați, dar vrea să creeze noi locuri de muncă. În cadrul programului de sprijin pentru producătorii mici, banii vor fi oferiți atât pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, materiei prime cât și pentru certificatele de calitate sau servicii de dezvoltare a afacerii. Totodată, micii producători care nu dispun de suficienți bani pentru cofinanțare vor putea acoperi această diferență prin accesarea creditelor. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că acest program vine să ajute afacerile mici ca să prospere.
„Prin acest program avem obiectivele următoare: vom finanța cel puțin 100 de întreprinderi prin intermediul ODA, încurajăm femeile să aplice, cel puțin 30 de întreprinderi finanțate vor fi gestionate de către femei. Volumul de investiții în economia națională țintim să-l creștem cu 73 de milioane de lei, cel puțin, până în 2027”, a menționat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
Termenul de implementare a programului este de trei ani, cu posibilitatea de extindere. Pentru finanțarea producătorilor mici, Guvernul urmează să aloce anual câte 20 de milioane de lei, ceea ce va constitui 60 de milioane de lei pe durata întregii perioade de implementare a programului.
Bugetul poate fi însă majorat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Autoritățile au negociat în acest sens un acord cu Giz Moldova, iar odată cu semnarea acestui document, va fi alocată suma de 200 de mii de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici.