Agricultura din sudul țării, în pericol: seceta compromite sute de hectare de culturi agricole
Sute de hectare cu diverse culturi agricole au fost compromise de secetă. Lipsa precipitațiilor reduce roada de porumb, floarea-soarelui, de grâu sau orz. Agricultorii din sudul țării se plâng că nu vor avea nici jumătate din recolta preconizată, iar pierderile se ridică la câteva zeci de mii de lei.
Saveli Iabangi deține 350 de hectare în raionul Ceadîr-Lunga, pe care cultivă grâu, sorg, floarea-soarelui și porumb. Fermierul spune că și-a pus mari speranțe în recolta din a doua grupă de cereale, însă a fost compromisă aproape în totalitate.
„Ploile din luna iunie au fost foarte benefice, a început să crească repede totul, porumbul era frumos, iar noi eram bucuroși că vom avea roadă. Dar a venit luna iulie și a distrus totul. Speranța a fost în a doua grupă de cereale, dar nu mai este. Anul acesta mi-am asigurat porumbul. La porumb cred că vom strânge între 500 kg și o tonă la hectar, mai mult nu va fi”, a relatat agricultorul.
În aceeași situație se află și fermierul Serghei Goncear din raionul Ceadîr-Lunga. Fermierul povestește că deține peste 300 de hectare pe care a cultivat un soi de porumb hibrid, rezistent la diverse condiții meteorologice extreme, însă seceta din acest an a fost atât de puternică încât i-a distrus și pe aceștia. Agricultorul povestește că a preconizat o recoltă de 7-8 tone la hectar, dar nu va strânge mai mult de o mie de tone.
„Iată, priviți la acest știulete. Priviți. El arată a porumb? Asta e tot ce s-a făcut din el. Dacă ar fi fost ploaie, el ar fi fost mai mare. Am avut prognoze bune pentru roadă, ne gândeam că vom strânge 7-8 tone de porumb la hectar, însă, din păcate, am ajuns în așa situație. Eu nici nu știu care este ieșirea. Dacă înainte din cinci ani doi erau secetoși, acum nu mă tem să spun că avem un an normal și alți patru secetoși. Mă tem că vor veni vremuri când va fi doar secetă și atunci chiar nu știu ce vom face”, a spus Serghei Goncear.
Pe 25 iulie, Parlamentul a creat o comisie pentru a găsi soluțiile necesare pentru depășirea crizei din sectorul agricol, cauzată de condițiile meteorologice din primăvara și vara acestui an. Astfel, timp de trei luni, urmează să fie audiați reprezentanții instituțiilor cu atribuții în sectorul agricol, iar ulterior aceștia vor trebui să prezinte Legislativului un pachet de măsuri pentru a depăși criza provocată de secetă. Comisia a fost creată după ce Asociația „Forța Fermierilor” a cerut să fie declarată stare de urgență în agricultură la nivel național. Ei au solicitat această măsură în contextul în care temperaturile extreme le-au cauzat agricultorilor pagube de milioane de lei, care ar putea duce chiar la falimentarea întreprinderilor agricole. Recent, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a avut o întâlnire cu șefii direcțiilor agricole raionale la care s-a discutat inclusiv despre evaluarea pagubelor provocate de calamitățile naturale.