Libanul a primit medicamente pentru a pregăti spitalele în caz de război
Autoritățile libaneze se pregătesc pentru posibila extindere a conflictului din Orientul Mijlociu. Pe aeroportul din Beirut a fost aglomerație, oamenii încearcă să plece din țară. Pe de altă parte, în sudul Libanului, unde au loc confruntări de frontieră, localnicii ignoră zvonurile despre o posibilă escaladare. Ministerul Sănătății din Liban a primit medicamente de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a pregăti spitalele în caz de război.
„Astăzi a sosit un transport mare de la Organizația Mondială a Sănătății, de aproximativ 32 de tone. Acesta a sosit astăzi și mai există un altul care va ajunge miercuri. Scopul este să livrăm aceste provizii și medicamente la diferite spitale din Liban, în special în locurile cele mai expuse ostilităților, astfel încât să fim pregătiți să gestionăm orice urgență”, a declarat Firass Abiad, ministrul Sănătății din Liban.
„Principala noastră responsabilitate este să ne asigurăm că avem provizii de urgență, truse de traumă, pentru toate spitalele din țară și lucrăm îndeaproape cu ministrul Sănătății și cu alți parteneri, pentru a facilita și asigura că aceste provizii sunt pregătite pentru orice eventualitate”, a precizat Abdinasir Abubakar, reprezentant OMS în Liban.
Pe Aeroportul Beirut-Rafic Hariri din capitala Libanului a fost aglomerație.
„Noi trăim la Paris și veniserăm în Liban să petrecem trei săptămâni cu familia, și a trebuit să plecăm mai devreme din cauza acestei situații. Plecăm acum în loc de sfârșitul lui august. Și noi avem un copil, este o responsabilitate enormă, nu am vrut să rămânem și să riscăm”.
„Călătoresc mult, am pașaport italian și trăiesc în Italia de 30 de ani. Am venit aici să o văd pe mama. Am rezervat zboruri, dar le-au anulat, așa că ne-a fost frică, dar am insistat să rezervăm un alt zbor. Am fost surprinsă că sunt mulți oameni care pleacă. Și am auzit că în sud au deschis un coridor spre Paris. Acum am văzut aici oameni din sud care fug. Este foarte trist, o, Doamne, situația este într-adevăr tristă. Ieșim dintr-o criză, intrăm în alta”.
„Am văzut mai multă lume la aeroport înainte, vara trecută, de exemplu, când oamenii mergeau în vacanță, era mai aglomerat, cred că lumea e panicată degeaba”, afirmă oamenii.
Pe de altă parte, în sudul țării, la 20 de kilometri de frontiera cu Israel, localnicii par să se fi obișnuit cu războiul.
„Amenințările nu ne sperie, deoarece un civil se confruntă cu altul, ecuația pe care a creat-o rezistența. Când a început sezonul turistic în orașul Tir, deja era o provocare, dar nu ne este frică. Câți oameni sunt aici și aceasta este dovada că oamenii nu se tem. De dimineață, există o barieră sonoră pe cerul de deasupra noastră, iar oamenii nu se tem și nu vor să plece. Oamenii sunt la mare și nu le este frică. Acesta este pământul nostru și suntem hotărâți să rămânem aici și vom rămâne prezenți pe acest pământ”, a menționat un localnic.
„Suntem eroii rezistenței, suntem oamenii hotărâți, suntem oamenii acestui pământ, nu vom fugi și nu ne este frică, nici de Israel, nici de altcineva. Indiferent ce fac ei, nu vom părăsi acest pământ până la ultima suflare. Acesta este pământul nostru și ne ținem de el. Oamenii s-au obișnuit cu această rutină care se întâmplă în fiecare zi, avioanele și bariera sonoră, este ceva normal pentru noi. Cu voia lui Dumnezeu, nu ni se va întâmpla nimic”, a spus alt locuitor.
„În ceea ce privește situația actuală, toți oamenii sunt la plajă, toți suntem la plajă. Acesta este pământul nostru și nu îl vom părăsi. Cât despre dușmanul israelian, ei ne amenință cu un al treilea război în Liban. Am dori să le amintim ce li s-a întâmplat în 1982, în 1985 și în 2000, când au fost învinși”, a specificat un alt locuitor.
Săptămâna trecută, israelienii l-au ucis pe unul dintre comandanții Hezbollah într-un atac aerian asupra capitalei libaneze, Beirut. În același timp, Iranul acuză Israelul că l-ar fi omorât pe șeful biroului politic Hamas care negocia armistițiul. Teheranul a amenințat că va răzbuna moartea lui Ismail Hanyeh.