Social

Contingentul detașat în Kosovo, din care au făcut parte în premieră și femei, a revenit în R. Moldova: „Am dus dorul de casă”

Militarii celui de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale au revenit acasă din misiunea de menținere a păcii în Kosovo. Timp de șase luni, 41 de pacificatori au executat misiuni de securitate, escortă, pază și patrulare. În premieră, în această misiune au participat și patru femei militare. Deși spun că au revenit cu cunoștințe și au preluat o experiență importantă de la colegii lor din celelalte țări participante, militarii recunosc că dorul de casă și de familie a fost mereu prezent. Pentru munca depusă și sacrificiu, ei au fost decorați de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și au primit diplome în cadrul unei ceremonii oficiale.

Ministerul Apărării
Sursa: Ministerul Apărării

Timp de șase luni, 41 de militari din țara noastră au executat misiuni în Kosovo. În premieră, pacea în această țară a fost asigurată și de patru femei militare din Republica Moldova – majoritatea din ele detașate pentru prima dată într-o misiune internațională. Deși spun că dorul de casă, de familie și copii a fost mare, experiența acumulată și emoțiile trăite au meritat efortul.

„Pentru mine a fost o experiență excepțională, deoarece am fost printre primele femei din Republica Moldova care au participat în misiuni de menținere a păcii. Am simțit onoarea și povara de a demonstra că femeile din Republica Moldova au capacitate și am depus efortul să arătăm că suntem instruite, suntem profesioniste. Împreună cu bărbații, cot la cot, am demonstrat aceasta prin misiunile executate. (…) Nu am simțit nicio presiune, m-am înțeles foarte bine cu colegii bărbați care m-au ajutat, m-au susținut. Nu a fost nicio diferență. Diferența dintre noi este doar genul, atâta tot”, spune Irina Chiosa, locotenent.

Ministerul Apărării
Sursa: Ministerul Apărării
Ministerul Apărării
Sursa: Ministerul Apărării

Și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a apreciat contribuția femeilor în misiunea de menținere a păcii. Oficialul a precizat că armata se află într-un proces de modernizare și dezvoltare, iar autoritățile vor continua să instruiască și să încadreze femeile pe bază de voluntariat pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a păcii. Pentru ca femeile, dar și bărbații militari să își poată îndeplini cu brio misiunile, ministrul a promis că armata va fi dotată „cu toate cele necesare”.

„Dumneavoastră sunteți cei care livrați securitate, pentru ca cetățenii noștri să se simtă siguri și să poată munci în pace. În această perioadă deloc nu ușoară, când avem război la hotarele țării noastre, ca niciodată este important ca Republica Moldova să aibă un sistem de securitate credibil și conducerea țării, guvernul depune toate eforturile pentru această transformare și cât mai credibilă. Republica Moldova are nevoie de o armată profesională, de o armată bine instruită, de bărbați și femei devotați Republicii Moldova”, a declarat ministrul Anatolie Nosatîi.

Republica Moldova participă în misiuni de pacificare în Kosovo de 20 de ani. În acest timp, peste 820 de militari moldoveni au contribuit la menținerea păcii în această regiune, marcată de tensiuni. Cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale, format din geniști, infanteriști și un ofițer de stat major, s-a aflat în Kosovo în perioada ianuarie-august curent.

„Prima perioadă a fost dificilă, pentru că a fost pentru prima dată când am plecat pentru o perioadă atât de îndelungată de acasă. Cu timpul, a apărut lucrul, a trecut pe planul doi. Am făcut cunoștință cu oameni din alte țări, am discutat și am așteptat să ne întoarcem acasă. Când s-a apropiat această zi, nu ne venea să credem că atât de repede au trecut șase luni”, spune Aliona Bezman, locotenent.

„Este prima experiență într-o misiune de menținere a păcii. Foarte interesant, bine-venită. Am venit cu emoții destul de mari. (…) Am dus dorul de casă, de copii, de familie”, a declarat Diana Veringă, sergent.

Comandantul contingentului, Petru Tutunaru, spune că femeile militare detașate și-au îndeplinit sarcinile cu brio și au lucrat cot la cot cu bărbații.

„Realitatea gender se arată în așa momente cel mai bine, deoarece nu se pune accent cine este mai slab, cine este mai puternic. Fiecare își face sarcinile și misiunile conform destinației”, a explicat el.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult