Politic

CEC refuză să înregistreze Blocul „Victorie”, condus de Șor, pentru participarea la referendum și prezidențiale

Blocul „Victorie-Pobeda”, format din mai multe partide politice afiliate fugarului Ilan Șor, nu a fost înregistrat pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. O hotărâre în acest sens a fost adoptată miercuri, 7 august. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a prezentat principalele motive de ce blocul electoral nu a fost înregistrat. Potrivit acestuia, una dintre probleme este denumirea blocului propusă, care nu respectă rigorile legii, fiind identică denumirii Partidului „Victorie-Pobeda”.

Problemele principale se referă la utilizarea denumirii identice cu denumirea unui partid politic înregistrat, fapt care contravine Instrucțiunii cu privire la înregistrarea blocurilor electorale. Al doilea motiv esențial se referă la desemnarea unei persoane care nimerește în lista interdicțiilor și, respectiv, nu poate fi admisă în calitate de persoană responsabilă de anumite resurse financiare”, a spus vicepreședintele CEC.

Ce-al de-al doilea motiv, potrivit lui Postică, „va duce la imposibilitatea deschiderii conturilor pentru eventualul concurent electoral și, respectiv, din acest considerent o astfel de abordare este inadmisibilă”.

CEC a atras atenția și asupra altor carențe existente în actele prezentate de către solicitanți, care se referă la utilizarea anumitor fonturi pentru denumire, care sunt licențiate și sunt oferite exclusiv contra cost: „Accesarea și utilizarea lor contrar prevederilor care sunt prevăzute pentru aceste norme sunt ilegale

Reprezentantul blocului „Victorie-Pobeda”, Adrian Cojocaru, care a fost prezent la ședința CEC, a solicitat înregistrarea blocului, invocând că blocul a „îndeplinit toate prevederile legale” și a anexat toate actele necesare.

Calific decizia Comisiei Electorale Centrale de neînregistrare a blocului politic „Victorie-Pobeda” ca una vădit ilegală și neîntemeiată. Desigur, vom folosi toate căile, toate elementele și toate procedurile legale pentru anularea acestei decizii ilegale, care, în viziunea noastră, încalcă în primul rând principiile fundamentale ale unei democrații. Motivele puse la baza deciziei sunt pur formale. Am dat răspuns la orice întrebare, dar argumentele noastre au fost neglijate în mod vădit”, a relatat Cojocaru.

De menționat că, la ședință din 3 august, CEC a decis să conexeze cele două cereri într-o singură procedură administrativă. Tot pe 3 august, Comisia anunța că materialele prezentate de blocul Victorie „conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul ședinței și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024”.

Potrivit legislației, blocul electoral se constituie în baza unui acord între două sau mai multe partide politice înregistrate de Agenția Servicii Publice, până la data intrării în vigoare a actului de stabilire a datei alegerilor ori referendumului.

Conform programului calendaristic stabilit de CEC, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendum va începe pe 21 august, iar campania electorală va începe pe 20 septembrie.

Citește mai mult