Internațional

Corespondență // Consiliul Europei despre „Prevenirea corupției printre membrii Parlamentului, judecători și procurori” în România

Care este importanța corupției în Parlamentul și în justiția din România? Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) va publica, joi, 8 august, un raport privind România, care evaluează progresele înregistrate în implementarea recomandărilor emise țării în Raportul de evaluare a rundei a patra din 2015 privind prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor, în temeiul procedurii ad-hoc a regulii 34 introdusă în 2018, care abordează preocupările generate de o serie de reforme judiciare din 2017.

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) concluzionează că România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător opt din cele treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare anterior, implementând așadar satisfăcător opt din cele 13 recomandări, dar rămânând recomandarea nr. 1 numai ca parțial implementată, iar patru recomandări rămase total neimplementate.

Cu privire la membrii Parlamentului, este considerat ca profund regretabil că de la ultimul raport de conformitate n-a fost înregistrat niciun progres acolo. Raportul scrie că „este important ca transparența procesului parlamentar să fie îmbunătățită și ca utilizarea procedurii de urgență să fie redusă. În continuare trebuie abordate conflictele de interese și regulile cu privire la modul în care membrii Parlamentului interacționează cu lobbyiștii.”

Cu privire la judecători și procurori, eforturile depuse pentru creșterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii și al Inspecției Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor și procurorilor au fost pozitiv reținute acum în implementarea noilor legi privind sistemul judiciar adoptate și promulgate în 2022. Implementarea lor de până acum este promițătoare, cu toate acestea GRECO încurajează autoritățile române să rămână vigilente.

GRECO salută faptul că au fost adoptate măsuri legislative ce sunt într-o foarte mare măsură în conformitate cu cele două recomandări restante formulate de GRECO în cadrul Procedurii Regulii 34 (Ad-hoc). În mod special, noile legi din 2022 privind sistemul judiciar au mers spre asigurarea unei independențe mai puternice pentru procurori și activitatea lor. Acestea au asigurat de asemenea claritate și predictibilitate în ceea ce privește răspunderea judecătorilor și procurorilor pentru erori judiciare.

În ceea ce privește independența parchetelor, GRECO reține că sunt întreprinse demersuri pentru introducerea de garanții suplimentare, rezultând din munca unei echipe române de experți la nivel înalt, care a abordat recomandările pendinte ale Comisiei de la Veneția, câteva dintre acestea vizând problematica independenței parchetelor. GRECO salută evoluțiile privind judecătorii și procurorii și încurajează autoritățile române să continue eforturile privind demersul în curs și să informeze cu privire la rezultatele acestuia.

GRECO salută evoluțiile privind judecătorii și procurorii și încurajează autoritățile române să continue eforturile și să informeze cu privire la rezultate până la data de 30 iunie 2025.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult