Externe

Disidenții ruși, eliberați într-un schimb istoric de prizonieri, speră la o schimbare de regim la Moscova

Disidenții ruși, eliberați în cel mai mare schimb de prizonieri de la războiul rece încoace, speră la o schimbare de regim la Moscova. Occidentul trebuie să ajute Ucraina în continuare și opoziția rusă trebuie să facă politică anti-război, pentru că în acest fel e posibilă căderea dictatorului. Putin nu e veșnic, susține Oleg Orlov, exilat în Germania. Ilia Iașin la fel și-a găsit refugiul la Berlin, unde a ținut un discurs în fața diasporei rusești.

Sursa: News.ro
Sursa: Sursa: News.ro

Ilia Iașin a fost arestat acum doi ani, după ce Rusia a invadat Ucraina pe scară largă. El l-a învinuit pe Vladimir Putin de crime de război și a vorbit direct despre masacrul din suburbia Kievului, Bucea. A primit o sentință de opt ani și jumătate pentru discreditarea armatei ruse. Iașin a fost inclus în schimbul de prizonieri în care guvernul german l-a eliberat pe Vadim Krasikov, agent FSB, condamnat pe viață pentru uciderea unui fost combatant cecen la Berlin.

Înțeleg dilema etică extrem de dificilă cu care s-a confruntat guvernul condus de cancelarul Scholz. Și, sincer, apreciez decizia pe care au luat-o, sacrificându-și reputația. Opoziția rusă ar trebui să facă politică anti-război. Când oficialii occidentali mă întreabă: Cum putem ajuta opoziția rusă? Eu le răspund: Vă rog, salvați Ucraina de Putin și continuați să sprijiniți Ucraina, pentru că dacă salvați Ucraina, veți ajuta și Rusia liberă”, susține opozantul rus Ilia Iașin.

Oleg Orlov a obținut premiului Nobel pentru pace, este activist pentru drepturile omului și a condus asociația „Memorial” care luptă pentru reabilitarea memoriei victimelor regimului stalinist. În vârstă de 71 de ani, a fost arestat în noiembrie 2023 și judecat la doi ani și jumătate de închisoare pentru discreditarea armatei ruse.

Fie în timpul războiului au loc schimbări și Rusia va suferi o înfrângere. Oricum, Putin nu e veșnic. Și spuneam de multe ori, încă înainte să fiu arestat, că momentul important e tranziția. Căderea unui dictator duce inevitabil la schimbări, mai ales când e un regim personal, iar la noi e super personalizat”, a menționat opozantul rus Oleg Orlov.

Ilia Iașin și Oleg Orlov au făcut parte din schimbul de prizonieri între Occident și Rusia cu Belarus. Jurnaliștii Evan Gershkovic și Alsu Kurmasheva s-au întors în Statele Unite, la fel și fostul pușcaș marin Paul Whelan.

A fost eliberat și opozantul rus Vladimir Kara-Murza care a trecut prin două tentative de omor prin otrăvire.

Moscova și-a recuperat agenții infiltrați în țările din Vest, condamnați pentru spionaj, infracțiuni financiare sau omoruri. Spionii Artiom Dulțev și Anna Dulțeva care trăiau în Slovenia acoperiți ca argentinieni și-au anunțat copiii în avion spre Moscova că sunt de fapt ruși.

Citește mai mult