Zelenski, despre incursiunile ucrainene în Rusia: Moscova a adus războiul în Ucraina și trebuie să simtă ce a făcut
Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că Rusia a adus războiul în Ucraina și „trebuie să simtă ce a făcut", cu referire la incursiunile pe care armata ucraineană le desfășoară în regiunea rusă Kursk, informează vineri EFE.
„Rusia a adus războiul pe pământul nostru și trebuie să simtă ce a făcut. Ne străduim să ne atingem obiectivele cât mai curând posibil pe timp de pace, în condiții juste de pace. Și așa va fi", a explicat președintele Zelenski într-un mesaj publicat pe site-ul președinției.
Armata rusă a fost nevoită joi să își mobilizeze toată artileria grea și aviația pentru a expulza trupele ucrainene care au intrat pe teritoriul său în urmă cu patru zile, arătându-și slăbiciunea defensivă la graniță în fața unei operațiuni care a primit sprijin din partea Occidentului.
În mesajul său, președintele Zelenski nu a oferit mai multe detalii despre operațiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk, dar a mulțumit „fiecărui războinic, fiecărui soldat și comandant care asigură apărarea pozițiilor noastre ucrainene și îndeplinirea sarcinilor noastre defensive".
„Ucrainenii știu să își atingă obiectivele. Iar atingerea obiectivelor în război nu a fost alegerea noastră", a adăugat șeful statului ucrainean.
„Este treaba armatei să spună ce se întâmplă acolo", a afirmat joi Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, în declarații la televiziune, primul comentariu pe acest subiect din partea unui reprezentant al guvernului de la Kiev.
Podoliak a semnalat eficiența tot mai mare a „operațiunilor militare ale Ucrainei în zona ostilităților" și a explicat că acest lucru ar putea influența poziția Rusiei în ceea ce privește eventuale negocieri.
„Astăzi avem un război ce avansează treptat spre interiorul Federației Ruse. Îi va speria? Da. Reacționează la altceva decât la frică? Nu", a spus Podoliak.
Ucraina a cerut SUA permisiunea de a utiliza ATACMS pentru a ataca aerodromurile rusești
Totodată, publicația „Washington Post” scrie, cu referire la o declarație anonimă a unui consilier al președintelui Zelenski, că Ucraina a cerut Statelor Unite permisiunea de a folosi ATACMS pentru atacuri asupra aerodromurilor rusești.
Potrivit acestuia, o astfel de decizie ar permite armatei ucrainene să păstreze controlul asupra zonelor din regiunea Kursk, oferind astfel pârghia necesară negocierilor cu Federația Rusă.
Anterior, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a spus că Statele Unite încă nu sprijină loviturile cu arme americane în adâncimea Rusiei, dar a remarcat că evenimentele din regiunea Kursk sunt necesare pentru ca Ucraina să recucerească teritoriul suveran și să obțină succes pe câmpul de luptă.
Între timp, în noaptea de 9 august, Forțele de Apărare ucrainene au atacat aerodromul Lipețk, situat în regiunea Lipețk din Rusia. În timpul atacului, au fost lovite depozite cu bombe aeriene ghidate și o serie de alte obiecte din zona aeroportului.
„În timpul atacului, au fost lovite depozite cu bombe aeriene ghidate și alte instalații din zona bazei aeriene (...) A izbucnit un incendiu major și au fost semnalate mai multe detonări", a raportat Statul Major ucrainean într-un buletin informativ.
În același timp, surse militare au declarat pentru postul de televiziune ucrainean Kanal24 că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) - în cooperare cu Forțele armate ucrainene și cu Forțele pentru operațiuni speciale - a lansat un atac asupra aerodromului militar rus Lipețk-2. Potrivit acestora, pe aerodrom se aflau câteva zeci de bombardiere, care nu au reușit să decoleze în momentul atacului, mai multe elicoptere, precum și un depozit, unde se presupune că erau stocate circa 700 de bombe ghidate cu planare.
Regiunea Lipețk se învecinează la sud cu regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au pătruns marți și nu au putut fi alungate de pe teritoriul rus nici în a patra zi de lupte.
Ministerul rus al Apărării a raportat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât în cursul nopții un total de 75 de drone ucrainene în șapte regiuni ale țării, inclusiv 19 în regiunea Lipețk.
Într-un comunicat publicat pe Telegram, ministerul rus susține că drone ucrainene au fost distruse deasupra regiunilor Belgorod (26), Kursk (7), Breansk (5) și Voronej (4), toate la granița cu Ucraina. Celelalte drone au fost doborâte în regiunea Oriol (1), în peninsula anexată Crimeea (5) și deasupra apelor Mării Negre (8).