Cultură

Sculptorul Ion Zderciuc și ceramistul Oleg Dobrovolschi și-au vernisat lucrările la Muzeul Național de Artă

Imaginație creatoare, talent și inspirație. Toate le descoperim în două expoziții inaugurate la Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde au fost invitați să-și expună lucrările doi artiștii plastici: sculptorul Ion Zderciuc și ceramistul Oleg Dobrovolschi.

Imagine simbol/zdg
Sursa: Imagine simbol/zdg

Formele sculpturilor realizate de Ion Zderciuc au impresionat vizitatorii.

„Este extraordinar. Cred că Parisul ar putea sta la picioarele noastre cu asemenea artiști”.

Expoziția reunește 42 de sculpturi de forme mici și zece picturi.

„Viața este sursa de inspirație, redarea frumuseții corpului omenesc. Mai mult mă tentează formele feminine. Fiecare femeie e o enigmă”, a declarat Ion Zderciuc, sculptor.

„Ion Zderciuc este omul și artistul care-și articulează cumva discursul într-un mod absolut individual cu alternări între arta direct figurativă și cea care se află în căutările de limbaje noi”, a menționat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă.

În căutări de forme și idei inovative se înscrie și expoziția de ceramică a lucrărilor lui Oleg Dobrovolschi. Genericul expoziției „Între cer și pământ” este și titlul unei impresionante coloane.

„În partea de sus sunt cocorii care simbolizează sufletul celor care nu mai sunt printre noi și se ridică la cer. Mă bucur că am această posibilitate: să expun la muzeu. E un zbor creația”, a declarat Oleg Dobrovolschi, artist plastic.

„Domnul Dobrovolschi este produsul școlii noastre, fiindcă este absolventul Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice. Totodată, astăzi este unul dintre cadrele didactice cele mai valoroase”, a menționat Victoria Melnic, rector Academia de Arte.

„A crescut mai multe generații de tineri artiști, care au fost motivați prin felul lui de a fi foarte simplu. Ne atrăgea atenția asupra formei, structurii, asupra texturii, tot ce ține de ceramică”, este de părere Elena Frunze, profesoară, Academia de Arte.

„Un ceramist remarcabil. Lucrările lui sunt bazate, în primul rând, pe tradiția culturii românești”, a mai spus Tudor Zbârnea.

Ambele expoziții pot fi văzute până la sfârșitul lunii februarie.

Citește mai mult