Regional

De la porumb la sorg. Fermierii găgăuzi se adaptează secetei

Din cauza secetei severe din ultimii ani, fermierii din Autonomia găgăuză au fost nevoiți să caute o alternativă pentru culturile tradiționale de cereale. Astfel, aceștia au început să înlocuiască porumbul cu sorgul, o cultură mai rezistentă la secetă. Dacă anul trecut, în regiune, sorgul a fost semănat pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, în acest an, suprafețele cu această cultură au fost extinse până la o mie de hectare. Totodată, agricultorii din sudul țării se reorientează către culturi care se adaptează ușor la schimbările climatice bruște.

În acest an, fabrica de produse lactate din satul Tomai, care deține o fermă de vaci și terenuri agricole, a însămânțat 300 de hectare cu sorg. Această întreprindere folosește masa verde și bobul de sorg inclusiv pentru hrana animalelor.

„Întreprinderea noastră folosește sorgul de mai bine de șase ani. Plantăm cel puțin 300 de hectare pe an. În prezent, umiditatea în sol este de 23%, ceea ce este catastrofal de scăzut, așa că am început să folosim sorgul. Este mai rezistent la secetă, iar compoziția sa chimică este aproape egală ca valoare nutritivă cu cea a porumbului. Prin urmare, 50% din recoltă le folosim la însilozare pentru a hrăni animalele și jumătate lăsăm pentru cereale”, a menționat directorul întreprinderii, Alexandr Chendighelean.

Reprezentanții Direcției Generale Agricultură de la Comrat menționează că fermierii din regiune aleg tot mai frecvent sorgul ca alternativă la porumbul tradițional.

„În Găgăuzia au fost semănate anul acesta circa 1.000 de hectare de sorg, anul trecut - 500 de hectare. Credem că această tendință va crește. Dacă în acest an antreprenorii noștri ar semăna sorg în loc de porumb, iar în regiunea noastră avem 11.000 de hectare de porumb, atunci am avea astăzi în jur de 40.000-50.000 de tone de sorg. Prețul acestei culturi, ca și al porumbului, este de aproximativ 4 lei/kg”, a declarat șeful Direcției Generale Agricultură din Comrat, Serghei Ibrișim.

După cum notează experții, seceta hidrologică din ultimii ani îi obligă pe fermierii din Autonomia găgăuză să folosească culturi de cereale care sunt mai adaptate la schimbările climatice bruște. În prezent, agricultorilor din sudul țării li se oferă ca alternativă să cultive sorg, in, linte și cânepă industrială.

Citește mai mult