Social

Tinerii din țara noastră militează pentru o societate echitabilă și implicată civic

Vor să facă o schimbare în societate. Mai mulți tineri din țara noastră au pus în discuție importanța participării civice și a investiției în tineret. De Ziua Internațională a Tineretului, aceștia au abordat și subiectul egalității de gen care, spun ei, este prioritar într-o societate sănătoasă.

Daniel Bîzdîga este coordonatorul inițiativei „Tinerii Ambasadori Europeni", pentru care promovarea egalității de gen este o prioritate.

„Este foarte important să promovăm, să contribuim la aceea ca să ajungem la un nivel de egalitate de gen mai înalt. Noi avem planificate două activități: una deja a fost implementată, una e în proces. Cea implementată s-a pornit de la problema de violență față de femei. Problema pe care am abordat-o a fost faptul că multe persoane afectate de violență în familie nu vorbesc despre asta”, a menționat Daniel Bîzdîga.

Printre tinerii cu o poziție civică activă se numără și Cătălina Roșca, o profesoară de engleză pentru copii, care tinde să devină scriitoare. În articolele și eseurile publicate, tânăra abordează și tema egalității de gen care, spune ea, este esențială într-o societate modernă.

„Eu încă observ că poate nu de egalitate avem nevoie, dar de echitate, nu este mereu echitate. Am scris despre experiențele mele personale, pentru că de prea multe ori am fost într-o cameră care era plină de femei și vocea unui bărbat era cea mai puternică și de prea multe ori mi s-a spus că nu trebuie să vorbesc despre politică, pentru că sunt fată și nu mă pricep”, a spus Cătălina Roșca.

Reprezentanții Guvernului spun că instituția este deschisă pentru ideile tinerei generații.

„Distanța între cei de la guvernare și oricare cetățean este foarte scurtă în ziua de azi. Tinerii care vor să fie activi civic, care vor să influențeze o politică publică sau o legislație într-un domeniu, o pot face tare simplu”, a sublinat Ana Calinici, secretar de stat în Guvernul Republicii Moldova.

Datele statistice arată că în Republica Moldova aproape fiecare a patra persoană este tânără și are vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. Potrivit organizației Forumul Economic Mondial, țara noastră s-a plasat pe locul 13 în lume într-un clasament cu privire la egalitatea de gen. Față de anul trecut, Republica Moldova a urcat șase poziții.

Citește mai mult