Social

Fermierii ar putea ieși la proteste dacă în următoarele 10 zile nu vor avea o întrevedere cu Maia Sandu și Igor Grosu

Zeci de fermieri din sudul țării amenință că vor ieși la proteste dacă, în următoarele 10 zile, autoritățile nu vor declara situație excepțională în agricultură în raioanele din sudul țării și nu va fi aplicat moratoriu asupra penalităților bancare. Aceștia cer o întrevedere cu șefa statului Maia Sandu și președintele parlamentului Igor Grosu. Potrivit autorităților, solicitările agricultorilor afectați de secetă se află în proces de examinare.

Din cauza secetei și a creditelor pe care le au, peste o mie de agricultori riscă să falimenteze, a precizat pentru Radio Moldova directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandru Bădărău.

"Agricultorii vor ieși la proteste dacă timp de 10 zile nu vor dialoga cu președinta țării Maia Sandu și președintele parlamentului Igor Grosu. Sunt convins că aceste proteste nu vor fi doar în regiunea de Sud a țării pentru că situația e foarte critică la noi în țară nu doar din cauza secetei, dar și din cauza inacțiunilor Guvernului sau acțiunilor întârziate din anii precedenți. Peste o mie de agricultori ar putea falimenta în acest an din cauza datoriilor la bănci, majoritatea celor care riscă să falimenteze sunt din zona de sud a țării".

Autoritățile examinează solicitările agricultorilor afectați de secetă, ne-a spus într-o reacție deputatul PAS Alexandru Trubca, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. El a precizat însă că fermierii ar trebui să-și schimbe abordarea și să nu mai planteze porumb în sudul țării, unde seceta este mai pronunțată.

"Autoritățile statului vor veni cu un raport în această toamnă, noi vom analiza cine sunt cei mai afectați fermieri de secetă. Parlamentul va interveni la nivel legislativ pentru a facilita accesul agricultorilor la resursele financiare ale statului, pentru a diminua costurile fertilizanților, pentru a facilita accesul mai ușor la apă. Eu m-am văzut cu ei la sfârșitul lunii iulie și le cunosc toate solicitările. Statul îi ajută, dar nu poate să acopere sută la sută toate pierderile oamenilor de afaceri".

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu va institui stare de urgență în agricultură pentru raioanele din sudul țării, însă autoritățile identifică resurse financiare de la partenerii externi pentru a putea ajuta fermierii, a declarat secretarul de stat, Vasile Șarban.

"Ministerul Agriculturii face tot posibilul să ajute fermierii. Cei care au avut de suferit din cauza secetei trebuie să aibă un act de constatare a pagubelor, iar în baza acestui document fermierii trebuie să își facă la Camera de Comerț și Industrie avizul de impediment justificator pe care îl prezintă la creditori".

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești au pierderi de aproximativ 135 de milioane de lei pentru culturile agricole de prima grupă. Totodată, în cele 3 raioane din sudul țării peste 19 mii de hectare au fost afectate de secetă.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult