Social

Pelerinaje cu miză electorală? Preoți din R. Moldova, bănuiți de colaborare cu Kremlinul și Șor. Reacția Mitropoliei

UPDATE: Potrivit unor surse media, episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu s-ar număra printre preoții care urmează să zboare la Moscova pe 20 august. Contactat telefonic pentru o reacție, Moșneguțu nu a răspuns apelurilor.

deschide.md
Sursa: deschide.md

Știrea inițială: Mitropolia Moldovei confirmă pelerinajele în Federația Rusă ale mai multor preoți, dar spune că nu cunoaște despre pretinsele scopuri politice pentru care slujitorii implicați ar putea fi remunerați financiar. „Preoții întotdeauna au fost iubitori de pelerinaje (...) Nu este ceva ieșit din comun. Cu referire la primirea unor carduri sau surse financiare nu cunosc.”

Este comentariul episcopului Ioan Moșneguțu pentru „Teleradio-Moldova” după investigația portalului deschide.md care arată că zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei s-ar duce în pretinse pelerinaje la Moscova, unde ar fi primiți de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei Ruse, iar la întoarcere ar primi promisiuni financiare și carduri bancare MIR emise de Promsviazbank, aflată sub sancțiuni internaționale. „Întrebând pe unii preoți care deja au făcut cale întoarsă în acest pelerinaj, au negat această informație ca fiind eronată”, ne-a mai spus episcopul.

Ioan Moșneguțu nu a confirmat, dar nici infirmat că pelerinajele ar putea avea mize politice, preoții urmând a fi folosiți în scopuri electorale de către Kremlin în ajunul alegerilor prezidențiale și împotriva referendumului privind aderarea europeană, așa cum se arată în investigație.

„Dacă acest lucru se va adeveri, atunci vom lua act de situația creată. Deocamdată trebuie să vedem care este partea reală și adevărată a lucrurilor”, a mai afirmat episcopul. El a precizat că nu cunoaște numărul exact al preoților care în această perioadă merg în pelerinaje în Federația Rusă spunând că fiecare ar merge pe cont propriu.

Potrivit surselor deschide.md, 24 de preoți de la Soroca și Florești ar urma să zboare chiar mâine, 20 august, în Federația Rusă în așa-zisele pelerinaje. Acestea ar fi organizate de mai multe fețe bisericești, inclusiv de episcopul Marchel. Acestea ar colecta centralizat actele de identitate ale preoților. Contactat pentru o reacție, episcopul a refuzat să răspundă întrebărilor „Teleradio-Moldova”, menționând că se află la frontieră și urmează să treacă vama.

La Soroca, potrivit sursei citate, plecările în Rusia ar fi organizate de secretarul Episcopiei de Soroca, Nicolae Craveț. Contactat, Craveț a negat implicarea, afirmând că a auzit doar „zvonuri” despre aceste plecări.

„Eu a patra zi consecutiv merg pe jos prin raionul Soroca. Până pe data de 27 august voi merge cu icoana pe jos. Nu ca să organizez, nu am posibilitatea, că doar merg pe jos în toată ziua. Este o eroare dacă este numele meu. Nu am organizat și până ce din raionul Soroca nu a mers nici un preot nicăieri. Vorbe și zvonuri am auzit și eu că se organizează. Am văzut diferite fotografii cu vreo două săptămâni în urmă că au plecat preoți la Moscova. Din raionul Soroca nu am văzut pe nimeni.”

Finanțările ilegale din Rusia, în vizorul poliției

Oamenii legii investighează orice formă de finanțare ilegală care poate parveni sau intenționează să se realizeze pe teritoriul Republicii Moldova de către organizații, grupări criminale sau de către alți reprezentanți ai acestora din afara Republicii Moldova pe teritoriul țării noastre, a precizat pentru „Teleradio-Moldova” șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Nu vorbim doar de o categorie socială sau de un spectru de cetățeni, noi ne referim aici la tot. Nu o să pot să vă spun acum confirmări sau infirmări atâta timp cât nu doar poliția, dar și celelalte instituții sunt în măsuri procesuale active la compartimentul respectiv. (...) Absolut indiferent că ești profesor, că ești persoană cu demnitate publică sau preot, atunci când o persoană acționează în interesul unei organizații criminale și desfășoară ilegalitățile respective, cu siguranță, răspunderea nu diferă de celelalte categorii de persoane. În funcție de care vor fi acțiunile, aceste persoane vor fi trase la răspundere.”

Bașcana de la Comrat și fugarul Ilan Șor folosesc banca rusă Promsviazbank, aflată sub sancțiuni internaționale, pentru a deschide conturi pe numele moldovenilor, în special din UTAG. Aceste conturi sunt utilizate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de inițiativă și concurenților electorali. Procurorii au efectuat recent percheziții în acest caz. Autoritățile au avertizat că utilizarea cardurilor MIR în Republica Moldova este interzisă și cei care încalcă această interdicție riscă sancțiuni.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult