Sport

Scandal în atletismul moldovenesc

Scandal în atletismul moldovenesc. Zalina Marghiev, care a participat de 5 ori la Jocurile Olimpice, dar și alți sportivi moldoveni acuză conducerea federației de profil de indiferență totală față de mulți atleți de top. Printre problemele principale se numără lipsa de finanțare, modestia condițiilor de pregătire și discriminarea sportivilor.

Atleta Zalina Marghiev a avut parte de un an 2021 foarte greu, cu probleme de ordin personal, dar chiar și așa a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Atunci a observat că atitudinea Federației de Atletism din Republica Moldova s-a schimbat. Celebra sportivă afirmă că forul de profil nu a susținut-o în nici un fel tocmai când avea cea mai mare nevoie, iar, ulterior, i-a refuzat și participarea la mai multe cantonamente și competiții.

"Este o schemă bine pusă la punct de federație: de fiecare dată, sportivul este folosit, exploatat atât timp cât aduce rezultate, dar, odată ce acesta întâmpină probleme, se accidentează, are nevoie de susținere suplimentară, federația începe să te ignore, să-ți micșoreze numărul de cantonamente, îți taie pregătirea, te devalorizează, ca - într-un final - să te dezamăgești și să pleci." spune Zalina Marghiev.

Zalina Marghiev și fratele ei Sergiu susțin că de multe ori federația le comunica că nu dispune de bani, în timp ce alți sportivi, totuși, primeau finanțare și plecau în cantonamente. Ulterior, frații Marghiev au trimis demersuri oficiale la forul de profil și situația a început să revină la normal. Totuși, în vara anului trecut, atleților le-a fost refuzată plecarea la Campionatele Mondiale, iar în perioada decembrie 2023 - februarie 2024 - plecarea la 2 cantonamente esențiale înaintea Jocurilor Olimpice.

"Noi am dat o întrebare logică: cum vedeți pregătirea noastră de Mondiale? Căci știm că unii sportivi au fost trimiși în cantonamente. La ce președintele federației ne-a spus direct că noi nu suntem candidați nici la Mondiale, nici la Jocurile Olimpice. Nu vă considerăm de candidați." afirmă Sergiu Marghiev.

Și tânăra generație de sportivi este afectată de criza din atletismul moldovenesc. Igor Olaru este unul din cei 3 sportivi care s-au calificat la Mondialele de juniori, ce se vor desfășura în Peru la sfârșitul lunii august. Totuși, federația a ales să trimită doar un sportiv la acea competiție.

"Acest fapt m-a șocat foarte mult. Am rămas profund dezamăgit de această decizie a federației. O văd ca discriminare, deoarece nu cred că Federația de Atletism știe ce rezultate pot să obțin. Eu m-am calificat în aprilie și aveam foarte mult timp ca să mă pregătesc, însă ei nu au contribuit cu nimic la pregătirea mea." spune Igor Olaru.

"Foarte des am fost manipulată și mințită de federație când ne apropiam de o solicitare să plecăm în cantonament, federația spunea că bani nu sunt pentru că ministerul nu le-a expediat bugetul trimestrial. Ca într-un final să aflu că, de fapt...realitatea a fost că ei nu au dat rapoartele financiare la timp." adaugă Zalina Marghiev.

Atleții acuză federația de profil și de faptul că nu se ocupă de îmbunătățirea condițiilor de pregătire.

"Tot ce avem în jurul nostru este datorită domnului Vasile Furtună, directorul Manejului de Atletism. Până acum, aici a fost dezastru total. MUSCA Acum deja putem să ne antrenăm iarna și în același Manej, unde temperatura nu este -5, ci +15 sau +20, condiții cât de cât confortabile." afirmă Sergiu Marghiev.

Contactată telefonic, conducerea federației naționale de atletism nu a comentat la telefon acuzațiile, dar a venit ulterior cu un comunicat oficial, în care a anunțat că reconfirmă deschiderea sa pentru o comunicare constructivă, argumentată și în beneficiul atletismului moldovenesc, dar criticile aduse de Zalina și Sergiu Marghiev nu urmăresc asemenea scopuri. Mai mult, federația își propune, într-o ședință a biroului federal, la începutul lunii septembrie, să analizeze planurile individuale de pregătire ale fiecărui sportiv în parte pe tot parcursul ciclului olimpic, inclusiv finanțarea fiecărui cantonament și a deplasărilor la competiții, în corelare cu obiectivele stabilite de sportivi și antrenorii lor, precum și gradul de îndeplinire a acestor obiective.

Dmitri Ciolacu

Dmitri Ciolacu

Autor

Citește mai mult