„Istoria și arta ne unesc” // La MNIM a fost deschisă expoziția „Istoria României în 100 de portrete"
Capodopere din colecții publice și private din România, „pentru prima dată în toată muzeografia noastră locală”, pot fi văzute la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM). Aici a fost vernisată expoziția „Istoria României în 100 de portrete", proiect realizat de Art Safari București cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României.
Portretele Voievodului Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Tudor Arghezi sau George Enescu sunt doar câteva dintre capodoperele ce atrag atenția vizitatorilor prin talentul autorilor, la fel de celebri, dar și prin lumina spirituală pe care o revarsă.
„Expoziție extraordinară. Este pentru prima dată nu numai la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dar, în general, în toată muzeografia noastră locală”, a subliniat directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava.
„Ceea ce încântă sunt marii artiști români și clasicii picturii române, Corneliu Baba, un mare artist al portretului, Brudașcu, Octav Băncilă, Marin Gherasim, un artist al modernității”, a menționat Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei.
Alături de portrete, o revelație și o descoperire reprezintă obiectele ce au aparținut marilor români: scafandrul primului cosmonaut al României - Dumitru Prunariu, sau redingota Regelui Ferdinand și mantia Reginei Maria. Portretele și artefactele ilustrează momente esențiale din istoria României.
„Emoție pozitivă. Cred că e un eveniment care va avea succes și va atrage mulți tineri care pot să cunoască din aceste imagini istoria”, a opinat o vizitatoare.
„Chiar eu, care mai răsfoiesc din când în când niște cărți românești, nu i-am văzut pe mulți la chip. Așa că mă bucur. Parcă m-am făcut și neam cu ei”, a remarcat scriitoarea Lorina Bălteanu.
În viziunea organizatorilor, expoziția aduce în atenția vizitatorilor o selecție de exponate, ce reprezintă simboluri ale identității culturale.
„Expoziție extraordinară. Mă bucur că am reușit s-o aducem la Chișinău. Înainte, această expoziție a fost prezentată la Muzeul Național de Istorie de la București. Chiar este o expoziție inedită în care putem învăța un pic mai mult din istoria românilor prin mai multe medii, nu doar prin pictura clasică”, a relevat Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău.
*„Am avut foarte mulți parteneri de la marile muzee din România și ne bucurăm tare să realizăm împreună cu curatorul Corneliu Ilie de la Muzeul Național de Istorie al României această splendidă expoziție - „Istoria României în 100 de portrete"”, a specificat Ioana Ciocan, directoarea Art Safari București.
„Sunt imagini, portrete, cu care am crescut și, prin această expoziție, îmbinăm două dintre elementele care ne unesc - arta și istoria”, a declarat Adrian Dupu, secretar de Stat, Departamentul pentru Relatia cu Republica Moldova, Guvernul României.
Expoziția „Istoria României în 100 de portrete" poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 19 septembrie.
Autor: Silvia Hodorogea