Internațional

Ucraina a deschis coridoare umanitare pentru a pleca localnicii din orașul rusesc Sudja

După ce a preluat controlul asupra orașului rusesc Sudja, din regiunea Kursk, armata ucraineană a deschis coridoare umanitare pentru a le permite celor care doresc să părăsească orașul. Unii dintre ei le-au spus jurnaliștilor veniți la fața locului că vor să plece în Ucraina. Alții povestesc că în ultimul timp trăiau fără curent electric și apă potabilă, dar ucrainenii au grijă de ei, le aduc tot de ce au nevoie. Acum două săptămâni, Ucraina a lansat o ofensivă în regiunea Kursk și a reușit până acum să controleze peste o mie de kilometri pătrați și zeci de localități. Cea mai importantă strategic este Sudja - punct cheie pe traseul conductei care transportă gaze rusești spre Europa.

Oleg a locuit împreună cu mama lui în orașul rusesc Sudja. Recent, aceștia au decis să se stabilească în Ucraina. El mărturisește că administrația rusească nu a făcut nimic pentru a-i ajuta pe oameni să fie în siguranță sau să fie evacuați din calea luptelor.

„Am văzut mașini militare ucrainene care staționau afară. Le-am strigat pe fereastră să nu tragă. Mi-au zis să vin mai aproape, să discutăm. Le-am spus că vreau să plec împreună cu mama. Peste 15 minute s-au întors, ne-au urcat într-o mașină și ne-au dus la Sumî.”

Oamenii din Sudja, fiind în apropiere de Ucraina, spun că traversau frecvent hotarul pentru a face cumpărături.

„I-au abandonat pe bătrâni, pe femei, pe copiii bolnavi. De ce mai suntem aici? Este bine că ucrainenii ne-au dat apă. Nu aveam apă de o săptămână. Nici lumină, nici gaz. Nimic”;

„Ucraina este aproape. Obișnuiam să ne ducem la cumpărături acolo, pentru că transportul este ieftin. Ei veneau la noi la piață. Noi mergeam acolo, vorbeam unii cu alții”.

Trupele ucrainene ajută oamenii, oferindu-le apă, hrană și medicamente.

„Trupele ucrainene ajută localnicii și respectă regulile internaționale. A fost stabilit un comandament militar. Ieri, am conectat apa. Am furnizat mâncare și apă potabilă. De astăzi, medicii tratează oamenii și le oferă medicamente”, a spus Vadim Mîsnic, militar din Ucraina.

Înainte de război, conform datelor oficiale, în Sudja locuiau aproximativ cinci mii de oameni. Acum, localitatea a rămas aproape pustie.

Citește mai mult