Economic

Investiție inteligentă în energia verde. Povestea lui Mihai Mîrzenco din Mateuți, Rezina

Renunțând la dependența energetică aproape totală de Rusia, Republica Moldova și-a propus să-și sporească securitatea energetică inclusiv prin majorarea producerii energiei alternative. Deși nu a atins deocamdată nici jumătate din volumul țintit, de 30 la sută până în 2030, se înregistrează progrese în ultimii ani, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. În 2024, cota energiei electrice din surse regenerabile ar putea depăși 10%, față de 3% în 2021.

Pionier în acest domeniu în raionul Rezina este Mihai Mîrzenco, care a decis, acum patru ani, să investească într-un sistem fotovoltaic și să asigure, astfel, independența energetică a locuinței sale. Din acest an, bărbatul încălzește cu ajutorul unui panou solar și apa caldă, grație sprijinului PNUD.

A decis să-și instaleze baterii solare la recomandarea unui prieten, povestește Mîrzenco. După două luni de cercetări și negocieri, sistemul, care include panouri solare și o pompă de căldură, era deja funcțional. A investit în total aproape 5.500 de euro, sumă pe care estimează să o recupereze în 2027.

Până la instalarea panourilor solare pentru energia electrică nu am avut nici o sursă alternativă. Furnizorii i-am găsit pur întâmplător. Mi-au făcut recomandări cum să facem totul cap-coadă: proiect, documentație și darea în exploatare. Procedura tehnică de instalare a panourilor a durat vreo trei zile, iar partea cu documentația, câteva săptămâni. Am fost primul din raionul Rezina”, povestește Mihai Mîrzenco.

Proprietarul spune că sistemul său solar a generat peste 28.000 de kW de energie, timp de patru ani. Iar facturile pentru energie au scăzut semnificativ.

Practic nu avem facturi la lumină sau căldură pentru o suprafață de circa 50 de metri pătrați. De fapt, în ultimii doi ani am încasat în plus aproximativ 1 300 de lei de la furnizorul de energie electrică. Invertorul îmi înregistrează energia electrică pe care o produc panourile solare zilnic. Adică eu am, la ziua de astăzi, produși peste 28.000 de kW. Zilnic, îmi arată numărul de kW și eu de-aici îl transfer în calculator, unde am formulă pe care mi-am făcut-o eu, în așa fel încât să-mi echilibreze energia electrică, ca să-mi ajungă pe tot anul. Trebuie să vă spun că asta nu înseamnă că dacă am panouri solare, nu fac economie la lumină. E absurdă chestia asta, fiindcă dacă ești neglijent, plătești”.

Panourile solare funcționează cel mai eficient în lunile calde, mai exact în perioada aprilie-octombrie.

Chestiunea dată e legată de două momente: abundența soarelui și temperatura mediului înconjurător. Atunci când soarele este puternic, temperatura afară fiind peste 30 de grade Celsius, capacitatea panourilor este în descreștere, iar atunci când afară este răcoare, capacitatea lor este maximă. Eu la ai mei 6 kW, maxim ce am înregistrat au fost 42 kW”, explică Mihai Mîrzenco.

O schimbare importantă în legislația energetică l-a determinat să investească și într-un panou solar pentru încălzirea apei calde. Investiția a fost susținută de PNUD în proporție de 80%, Mihai Mîrzenco contribuind cu 20% din sumă.

În contextul trecerii de la contorizarea netă la facturarea netă, am considerat necesar să instalăm un panou solar pentru a reduce costurile asociate cu încălzirea apei. Acest moment l-am pregătit ca să putem analiza pe parcursul anilor 2024-2026 de câți kilowați avem nevoie ca să rămânem total independenți, precum suntem la ziua de astăzi cu producerea energiei electrice. Datorită aparatului instalat acasă, noi practic am redus consumul zilnic de energie electrică. Mai bine spus ne-am orientat spre aceea ca să reducem consumul de energie electrică pentru perspectiva anului 2028, când vom trece la facturarea netă”, susține proprietarul.

Amintim că mecanismul de „facturare netă” este aplicat, din 1 ianuarie 2024, prosumatorilor nou-înregistrați. Astfel, cantitatea de energie livrată în rețea de centralele electrice fotovoltaice nu este contorizată în kilowatti/oră („contorizare netă”), dar în bani, ținându-se cont de tariful la electricitate.

Cei care beneficiau la sfârșitul anului trecut de mecanismul de „contorizare netă” vor continua să activeze conform acestuia până la 31 decembrie 2027.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult