Social

Departe, dar cu sufletul acasă: istoriile de succes a două familii din Ialoveni care își urmează visurile în străinătate

Sunt plecați de mulți ani peste hotare cu familiile lor, însă cu sufletul sunt în Republica Moldova. Este vorba despre două familii din orașul Ialoveni care au decis să plece din anumite motive peste hotare și au rămas acolo. Prima familie a ales să-și urmeze visul antreprenorial și a deschis o afacere într-o țară străină. În contrast, a doua familie a găsit împlinire în domeniul academic, având privilegiul de a contribui la educația tinerelor minți ca lector universitar. Protagoniștii reportajului nostru nu uită de locul unde s-au născut și se implică în diferite proiecte ori de câte ori este nevoie.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Svetlana Mîra s-a născut în orașul Ialoveni, dar de 24 de ani locuiește cu soțul galez și cei doi copii în Marea Britanie. Băștinașa a plecat la studii de master la Universitatea din Cardiff, iar în prezent lucrează ca lector universitar în finanțe și predă la 500 de studenți la aceeași universitate. Tot acolo l-a întâlnit pe viitorul ei soț, care la fel este lector universitar.

„Am plecat în 2000 cu studiile, am plecat la masterat în Cardiff cu consiliul britanic, după asta am absolvit cu distincție la masterat în Cardiff și mi-a oferit o bursă deja pentru patru ani pentru doctorat, sponsorizată de universitatea din Cardiff și mi-a oferit loc de muncă ca lector în finanțe în 2005. Lumea este foarte surprinsă, avem din tot globul pământesc - China, Germania, Statele Unite și lumea este foarte surprinsă când mă întreabă de unde sunt și le spun că sunt din Republica Moldova”, a relatat Svetlana.

Svetlana spune că se simte bine în Marea Britanie însă cu sufletul este în Republica Moldova. Ea revine în fiecare vară acasă și în măsura posibilităților se implică în proiectele sociale realizate în orașul natal Ialoveni, cum ar fi iluminatul stradal și altele. Femeia își amintește de ziua în care a plecat în țara care i-a devenit a doua casă.

„Când m-am dus, m-am dus cu ce aveam eu, dar cu muncă și cu efort se ajunge departe, dacă lumea din împrejur vede că ești capabilă, se poate de ajuns departe. De greutăți, cel mai greu a fost că am fost departe de familie, soră”, a mărturisit Svetlana Mîra.

Cei doi copii ai Svetlanei sunt născuți în Marea Britanie și ambii practică sportul. Fiica ei, Teodora, reprezintă Marea Britanie la înot și are multe medalii de aur, iar fiul Nicolas, la fel practică înotul și își dorește cu timpul să se mute cu traiul în Republica Moldova.

„ Sunt bucuroasă să reprezint Marea Britanie și când văd oameni din Moldova la competiții mă simt specială. Câteodată vin la ei și le spun că mama mea este din Moldova și mă alătur lor”, a spus fiica Svetlanei.

Iar soții Tatiana și Igor Aftenii de aproape 22 de ani locuiesc în Irlanda. Trecând prin multe greutăți și încercări, ei au reușit să deschidă acolo propriul restaurant cu bucătărie italiană.

„A fost o decizie spontană, familia noastră nu avea niciun ban atunci și am deschis primul restaurant fără nicio experiență și a fost greu pentru că nimeni nu vrea să te ajute, dar pe parcurs am făcut mai multe cursuri și am învățat pe rând ce trebuie să facem, pe ce trebuie să punem accent”, a spus Tatiana Afteni.

Soțul Tatianei, Igor, a lucrat în restaurantul italian pe care ulterior l-au cumpărat.

„Primul job a fost la spălat de vase, trei luni de zile, după asta am trecut la bucătar. - Ați văzut la șefi cumva cum fac ei? - Da, eram aproape de ei toată ziua și tare repede am furat-o și într-un an de zile am deschis restaurantul. Eu am lucrat bucătar în restaurant până în ultima zi când patronii au decis să îl închidă. Am venit seara acasă, am stat cu soția la masă și am zis hai să îl cumpărăm. Cu ce bani? Găsim! Dimineața am sunat fostul patron și am întrebat cu cât se vinde, când putem să ne vedem”, a povestit Igor Afteni.

Ambii se gândesc să revină în Republica Moldova definitiv, însă așteaptă cel de-al doilea copil să termine școala din Irlanda.

„Soțul a fost mereu împotrivă de a sta acolo, el mereu acasă, eu am fost așa, noi din acest motiv nu am cumpărat casă acolo. El a zis nu, ne întoarcem acasă. - Vă gândiți să deschideți aici o proprie afacere? - Avem câteva idei, dar urmează să vedem care e mai bună”, a mărturisit Tatiana.

Numărul cetățenilor moldoveni care au anunțat autoritățile că pleacă la loc permanent de trai peste hotare, la data de 1 ianuarie 2024, era de 115 429 de persoane. Acest număr este cu 2 010 mai mare decât acum un an. Datele se conțin în Registrul de stat al populației.

Citește mai mult