Cultură

Ziua Națională a României, marcată printr-un eveniment, la Chișinău

„Să fim împreună! Așa precum am fost o dată! Cu gândul la Alba Iulia, alături de inimile tuturor celor care gândesc și simt românește". Acesta a fost genericul evenimentului consacrat Zilei Naționale a României și organizat la Chișinău de Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu” și Biblioteca Națională.

„1 Decembrie pentru noi, românii de pretutindeni, semnifică expresia voinței și binecuvântării Bunului Dumnezeu într-o unitate națională, spirituală și teritorială. Poporul a făcut Unirea, înaintașii au găsit formula, curajul, caracterul de a da formulă juridică acestei voințe”, a spus Alexandru Arseni, doctor habilitat.

La eveniment a fost lansată și o expoziție, „Cărțile de istorie - cetăți ale identității naționale românești".

„Reprezintă fondul de aur al bibliotecii noastre desigur, un loc de cinste ocupă Biobibliografia Marii Uniri, o lucrare, o cercetare, o realizare bibliografică a Bibliotecii Naționale pentru care ni s-a oferit Medalia Centenar”, a menționat Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale.

Noutatea mult așteptată a fost publicația „Enciclopedia UNIRII” - o realizare a istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului.

„Este un instrument de lucru fără de care niciun istoric nu va putea scrie de acum încolo despre acele mari evenimente din primul Război Mondial, despre Unire, urmările Marii Uniri”, a spus Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor.

Pentru tânăra generație 1 Decembrie este o zi cu o semnificație deosebită.

„O sărbătoare în care s-au unit toate pământurile românești într-o singură țară, prima oară, după Unirea lui Mihai Viteazul, după Unirea Principatelor, Unirea lui Alexandru Ioan Cuza și aceasta arată că suntem același popor”, a afirmat Ieronim Ciobanu, student USM.

În data de 1 decembrie 1918, la Marea Adunare de la Alba-Iulia s-a încheiat procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români: Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România.

Citește mai mult