Ziua Independenței Republicii Moldova: Amintiri și emoții la 33 de ani distanță
Ziua de 27 august 1991 a rămas adânc întipărită în memoria celor care au fost martorii proclamării independenței Republicii Moldova. Ei povestesc despre ziua în care oameni simpli, din toate colțurile țării, au venit și pe jos în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a-și manifesta dorința de libertate. Acest eveniment istoric trebuie povestit generațiilor care vin, pentru a nu fi dat uitării, spun cei care și-au adus aportul la procesul de întemeiere a statului nostru.
Ana Bejan din Soroca este profesoară de limba română. A fost deputată în Parlament și prefect al județului Soroca, prima femeie în acest post în tot spațiul românesc. Ea spune că independența țării nu a fost un cadou al istoriei. Oamenii au luptat pentru identitate și pentru libertatea statului, lucruri care nu trebuie date uitării.
„Noi am început lupta în anul 1986, când a pornit Mișcarea de Eliberare Națională și până în 1992 tot am luptat. Adică independența nu s-a dat ușor. Și-a adus aportul la această mare biruință întreg neamul, pentru că veneau oamenii de la țară, veneau și pe jos, veneau și cu transport, cu tricolorul în spate și stăteau pe Piața Marii Adunări Naționale ore întregi”, a declarat Ana Bejan.
Profesoara menționează că cel mai important eveniment a fost semnarea Declarației de Independență. Își amintește că sute de mii de oameni au așteptat ore în șir anunțul mult dorit.
„Am trăit niște emoții pe care nu le pot transmite, pentru că așteptam ce se va întâmpla. Noi, de fapt, am așteptat Unirea, dar îi mulțumim lui Dumnezeu cel puțin că deputații au semnat independența”, a mai spus Ana Bejan.
Nicolae Olaru din satul Sireți, profesor de istorie, ne-a arătat primul tricolor din localitate. Drapelul a fost prezent în Piața Marii Adunări Naționale în 1991, iar un an mai târziu, a fost purtat de voluntarii din Sireți pe liniile de luptă de la Nistru. Își amintește că a fost un mare entuziasm în rândul localnicilor atunci când au pornit spre capitală pentru a participa la declararea independenței țării noastre.
„Aveam, începând cu 1988 până în 1991, s-a trezit neamul în noi și independența era o necesitate vitală. De aceea, toți sirețenii sub acest tricolor au participat și la apărarea televiziunii și poștei centrale în nopțile din 19-21 august 1991”, a declarat Nicolae Robu, profesor de istorie din Sireți, Strășeni.
Oamenii spun că Ziua Independenței este o sărbătoare importantă, pentru că, datorită acestui eveniment istoric, putem gândi liber și avem libertatea de a decide care este calea noastră.
„Cu 33 de ani în urmă, la 27 august 1991, am fost aici, în Piața Marii Adunări Naționale, alături de sutele de mii de oameni, unde l-am salutat pe Mircea Snegur. - În viitor unde vedeți Republica Moldova? - O văd în Uniunea Europeană, o văd în rândul tuturor statelor din Uniunea Europeană”;
„E o zi foarte însemnată. Iată avem 33 de ani de când am căpătat independența, am luptat din primele zile când s-a pornit mișcarea de democratizare a țării. Îmi aduc aminte că am trecut prin momente grele”;
„Ne bucurăm pentru că avem așa o sărbătoare, suntem independenți și le urăm tuturor sănătate, fericire, prosperitate și să mergem așa înainte spre Europa”;
„Este un moment să ne amintim cine suntem, să conștientizăm că trebuie să promovăm valorile noastre naționale”;
„A rămas pentru mine ca o sărbătoare tristă, în ceea ce privește că am pierdut soțul în timpul anului 1992. Este o sărbătoare care trebuie să fie sărbătorită și, fiind pedagog, mă străduiesc să explic la tineret ca să înțeleagă”;
„Am luptat pentru independența și integritatea țării, să fie o țară liberă, frumoasă. Atunci eram sub jug, eram apăsați, nu puteai să deschizi gura și, când au năvălit peste țara noastră străinii, separatiștii, noi ne-am ridicat să apărăm țara”, au relatat oamenii.
Republica Moldova marchează astăzi, 27 august, 33 de ani de la aprobarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică. Documentul a fost votat la 27 august 1991. Atunci, deputații Primului Parlament ales în mod democratic, dar și sutele de mii de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale, au scris cea mai importantă filă în istoria statului nostru.